Реклама / Ads
5| 3215 |14.12.2021 НОВИНИ

Пръскаме средно по 350 лева за коледно-новогодишна заря. Колко им струва на животните?

.
Феерия от светлини, гърмежи, емоция и после тишина. Двойно, дори тройно нараства средният бюджет за пиротехника на домакинство. По празниците той се равнява средно на 350 лева. 3 секунди заря струват 8 лева, 50 секунди - 120 лева, 86 секунди - 230 лева. Какво обаче им струва на животните? Какво ли се случва в умовете на домашните ни любимци, а и на бездомните кучета и котки, когато не могат да си обяснят грохота от новогодишните фойерверки?
 

Домашните ни любимци са един от видовете с най-добър слух на Земята. С най-силен слух са още прилепът, слонът и конят. Предимството в природата е това, което ги прави уязвими в света на хората. Освен че могат да бъдат опасни за хората, фойерверките нараняват дивите, бездомните и домашните животни. За това предупреждават от Фондация „ Четири лапи“ на прага на коледно-новогодишните празници.

 

Защо фойерверките са опасни за животните?

 

Фойерверките са опасни за животните, защото причиняват неимоверен стрес, провокират паника и объркване у нищонеподозиращите опашатковци, което може да доведе до допълнителни беди.

 

Основна причина са много домашни любимци да се губят именно по празниците и завладени от стрес и загуба на ориентация, да не намират пътя до дома.

 

Дезориентацията и инстинктът да намерят убежище карат много животни да губят представа за останалите опасности наоколо (като натоварени пътища, дълбоки ями, заграждения), които не могат да преодолеят и изпадат в още по-голяма паника, която може да има фатален край.

 

Гърмежите могат да доведат до частична или пълна загуба на слух и зрение при животните и птиците, както и поведенчески и психични проблеми.

 

Могат да причинят сериозни физически наранявания, особено при бездомните или дивите животни, нетретирани раните водят до агония и дори смърт.

 

Всичко гореизброено се равнява на 20-30 минути гледане на светлини за хората. И цяла вечер стрес, който остава с любимците ни за цял живот. Нужно ли е да продължаваме да им го причиняваме всяка Нова година? От „Четири лапи“ призовават тази новогодишна нощ да бъде различна, а хората да заменят фойерверките с по-смислен начин за отбелязване на празника.

 

Преди да купите така желаните бомбички, помислете и за животните.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3128 |14.12.2021 Математик: „Омикрон“ е по-заразен и заболеваемостта се очаква да се повиши . 2| 3201 |13.12.2021 Виктория Василева: ИТН ще подкрепи предложения кабинет . 3| 3398 |09.12.2021 Мъж съди НАП за 1 млрд. лева . 12| 17664 |09.12.2021 Съдят сайта ”Биволъ” за 1 000 000 лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads