Реклама / Ads
0| 4023 |08.09.2016 НОВИНИ

”Правен свят”: В София се шири масово незаконно надстрояване

.
В най-престижните квартали на София, например ”Лозенец”, а и в някои от другите големи градове, все повече сгради се надстрояват с поне по един допълнителен етаж. Незаконно. И все по-масово през последните години, съобщава ”Правен свят”.
 
Подробните устройствени планове установяват максималната височина на постройките (т.нар. корниз). До 2008 г. имаше възможност  за по-голяма височина и по-голямо застрояване (т.нар. кинт) на сградите в сравнение с днешно време. Сега, въпреки изискванията на закона, зданията масово се надстрояват. Човек ще си рече: "Ама как така? Нали на практика разрешението за строеж използва максималната височина и максималното застрояване."

Законът обаче е последната грижа на останалите без достатъчно "препитание" чиновници. Правят се т.нар. "екзекютиви" от проектантите, които уж представляват проекти за остъкляване на покривите на сградите, като целта на т.нар. остъкляване е да пази постройките незнайно от какво. Пълни алабализми. С това извинение се правят истински етажи с всички екстри за живеене, които нямат нищо общо с остъкляването с изключение на това, че новоизградените апартаменти имат повече и по-големи прозорци. Правят се дневни и/или спални, често се поставят и джакузита. Т.е. създава се допълнителна жилищна площ. Въпросното уж "остъкляване" най-често се изгражда с поставянето на масивни метални конструкции, които са високи колкото един етаж, дори и повече.

В крайна сметка се появява още едно ниво – било като самостоятелно жилище, а най-често като придатък към апартаменти на по-долните етажи, притежавани от богати и влиятелни собственици. Такова изграждане въобще не може да се основава на екзекютиви и контролните органи отлично знаят това, но си правят оглушки. Така на заможните и влиятелните се дава възможност да имат панорамна гледка над околните сгради. Че това е в противоречие със закона, че застрашава конструктивната сигурност на надстрояваната сграда, а и на околните зданията – явно няма значение. Никой не се интересува и от това, че се закрива гледката на живеещите в околните сгради, че се нарушава архитектурният облик на града.

Не само това – ДНСК и съответните органи на общината (общински строителен контрол) трябва да следят и дали разрешенията за строеж са съобразени с нормативните актове и с подробните устройствени планове. Но много често това въобще не се прави.

ДНСК, освен че има за задача да установява конкретно незаконно строителство на обекти до 3-та категория, трябва да предприема и мерки срещу вече констатирано такова. Нещо, в което дирекцията търпи провал. Освен многобройните и все по разрастващи се случаи на незаконно надстрояване, от години ромите строят незаконно и безразборно без да се спазват каквито и да е строителни правила. Затова се питам - да не би в ДНСК и в контролните органи на общините да работят незрящи? Навсякъде се правят какви ли не архитектурни фокуси по сградите. Едва като стане скандал, има някаква реакция, от която най-много да пострадат ромите като им разрушат жилищата, а държавата да трябва да им осигурява друг покрив над главите.

В София се наблюдава и друга тенденция – появяват се все повече твърде високи сгради, които стърчат разхвърляни на различни места и нарушават общия архитектурен фон на града. При това създават едно неприятно чувство на потиснатост в обитателите на многобройните постройки около единичната висока сграда.

Въпреки че медии показват незаконното надстрояване и то не само с един, а често и с по два етажа, мерки се вземат в изолирани случаи. Което показва безпардонността на контролната администрация. Свикнала на големи доходи от какви ли не незаконни операции до 2008 г., сега вече е готова на всичко, за да получи някакви непозволени доходи при все още неголемия строителен сектор.

На какво се дължи бездействието на ДНСК и на съответните дирекции или направления на общините за контрол на строителството? На натиск от страна на началници? На корупция? На мързел? Как иначе може да се обясни ширещата се наглост, с която фрапиращо се нарушава законът.

След като държавната и общинската администрация явно не са в състояние да контролират незаконното надстрояване, а и въобще незаконното строителство, може би вече е време да се намеси прокуратурата. И да провери защо и ДНСК и контролните общински органи не изпълняват законовите си задължения. Крайно време е да бъде потърсена наказателна отговорност на бездействащите чиновници  за неосъществяването на контрол, и за неустановяването на очевидни нарушения. Може би е необходима намеса и на общия надзор на прокуратурата и използване на нейните правомощия в административните производства, за да се активират ефективни мерки за преустановяване на незаконното строителство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3740 |08.09.2016 Хванаха 116 нелегални имигранти в София . 0| 6149 |08.09.2016 Първо посещение на Airbus A380 Луфтханза в София . 0| 3924 |07.09.2016 Ефективни присъди за двама софиянци, прекарвали мигранти . 0| 4335 |07.09.2016 Първият концерт в Ларгото ще е в Деня на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads