Неделя, 16 Юни 2019, 16:53
Реклама / Ads
Frognews
2| 2967 |23.01.2019

ЕК ни прави ”Биг Брадър” заради схемите с гражданството

.
ЕК представи обстоен доклад относно схемите за гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции, прилагани от някои държави членки на ЕС. Комисията излезе с препоръки към три държави - България, Кипър и Малта.

В доклада се очертават съществуващите практики и се посочват някои рискове за ЕС, свързани с тези схеми, и по-специално по отношение на сигурността, изпирането на пари, данъчните измами и корупцията.

 

ЕК ще сформира работна група от експерти, за да наблюдава България, Кипър и Малта заради схемите за получаване на гражданство срещу инвестиции. Групата ще се занимава с подобряване на прозрачността, управлението и сигурността на схемите.

Тези три държави ще бъдат наблюдавани заради липсата на прозрачност в начина, по който функционират схемите, както и липсата на сътрудничество между държавите членки, пише в доклада. 


Според ЕК в България, Кипър и Малта понастоящем се прилагат схеми за предоставяне на гражданство на инвеститори  при условия, които не са толкова строги, колкото обикновените режими за натурализация.

 

Еврокомисията изтъква, че в посочените три държави членки няма нито задължение за физическо пребиваване на лицето, нито изискване за други действителни връзки с държавата, преди да бъде получено гражданство.

Тъй като всяко лице, което придобие гражданство на държава членка, придобива едновременно с това гражданство на Съюза, схемите представляват общ интерес за ЕС, пише още в доклада. 


Решението на една държава членка да предостави гражданство в замяна на инвестиции дава автоматично права на свободно движение и достъп до вътрешния пазар на ЕС, за да се упражнява икономическа дейност, както и правото да гласуваш и да бъдеш избиран в европейски и местни избори.

 

На практика тези схеми често се рекламират като способ за придобиване на гражданство на Съюза заедно с всички права и привилегии, произтичащи от него.

ЕК ще наблюдава стъпките, предприети от властите за преодоляване на проблемите.

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Правителството одобрява концесиите и важните обекти за националната сигурност 2| 3079 |23.01.2019 . Социални експерти: Гешев направи фалшиви и политически изказвания за ТЕЛК-овете 19| 8788 |22.01.2019 . ЧСИ прави втори опит да продаде къщата на Яворов 1| 2934 |22.01.2019 . Гешев се прави на Колумб, ама ”претопля труп” 10| 4945 |21.01.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах