Реклама / Ads
2| 3083 |07.04.2023 НОВИНИ

Правителството предлага Пламен Тончев да остане шеф на ДАНС

.
Пламен Тончев Източник: БГНЕС
Министерският съвет прие решение, с което предлага на президента Румен Радев на длъжността председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ да бъде преназначен Пламен Тончев.
 

Тончев зае поста през май 2021 година, когато по предложение на служебния кабинет на Стефан Янев предсрочно бяха прекратени пълномощията на предходния председател на ДАНС Димитър Георгиев с мотив, че е накърнил престижа на службата и е дал основание да се смята, че предприема политически мотивирани действия за длъжност, деполитизирана по закон. Георгиев сподели тогава, че идеята за смяната му се дължи на разкритата мрежа от руски шпиони.


Откакто Тончев е начело на ДАНС акцентите в дейността на агенцията са докладите, след които бяха изгонени 70 руски дипломати и служители, както и отнетият допуск до държавни тайни с най-високо ниво на защита на бившия главен прокурор и председател на антикорупционната комисия Сотир Цацаров.


От кабинета не разпространиха официална биография на номинирания. За Тончев не се знае много в публичното пространство, освен че дълги години той е ръководил териториалната дирекция на ДАНС във Враца, а после е работил и в Кюстендил.


Според данните в различни медии, Пламен Тончев е бивш кадър на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в МВР. Той е бил началник на антимафиотите във Враца преди да оглави местната структура на ДАНС през 2009 г. Впоследствие, според информация на "Свободна Европа", Тончев е бил преместен на същата позиция в Кюстендил.


Тончев е бил награждаван в края на 2008 година от тогавашния вътрешен министър Михаил Миков за разкриването и задържането на организирана престъпна група за трафик на проститутки и наркотици при полицейска операция във Враца, Мездра и Роман.


По информация на БНР като директор на териториалното звено на ДАНС във Враца Тончев има принос по неутрализирането и извеждането на 110 тона серовъглерод от площадка на предприятието "Химко", залавянето на 50 тона тонер касети от Италия във Враца, както и разкриването на опасни вещества на площадка на бившия завод "Гаврил Генов".



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2881 |07.04.2023 МИИ предлага: Продукти от 17 основни вида храни да имат таван на надценката . 0| 3279 |06.04.2023 Правителството на Финландия подаде оставка . 1| 2949 |06.04.2023 Детски балон с хелий се възпламени - дете е с изгаряния по главата . 0| 3108 |06.04.2023 Контрера предлага Грети Стефанова от ДБ за и.д. кмет на ”Красно село”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads