Реклама / Ads
9| 7225 |22.12.2021 НОВИНИ

Правосъдният министър Н. Йорданова: Работим по сигнали за отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор

.
"Има множество сигнали що се отнася до главния прокурор Иван Гешев. Например отказ за разследване на определени обстоятелства. Загубени търговски дела от съда – представяте ли си прокуратурата да не иска да разследва? Забавяне и протакване на досъдебни производства. Една от линиите, по които работим заради тези сигнали, е отстраняването на Иван Гешев от поста му на главен прокурор."
 

Това заяви новият правосъден министър Надежда Йорданова.


Отчетност и отговорност в случаите на криминални прояви на главния прокурор, повишаване на независимостта на съдиите и борба с корупцията – това са нещата за правосъдието, които изискват "известна спешност и изключителна енергичност", обясни още Йорданова. Гешев е само част от проблема – големият проблем е фигурата на главния прокурор, правомощията му, статутът му.

 

Надежда Йорданова директно посочи делото "Колеви срещу България" като пример как вече две десетилетия няма ефективен контрол върху главния прокурор в България от никой. Какво ни казва прокуратурата, че Европа не иска реформа в прокуратурата – да си припомним докладите на ЕК за правосъдието ни, в последния доклад специално се обръща внимание пак на фигурата на главния прокурор. Имаме и действащ регламент относно законността в държава-членка на ЕС и получаването на евросредства, напомни тя пред БНТ.

 

Правосъдният министър припомни идеята независим прокурор да разследва главния, когато има причини за това. Следва механизмът да е такъв, че този независим прокурор да бъде избиран по прозрачен начин и да бъде защитен от възможност главният прокурор да му отмъсти кариерно, обясни Йорданова. Кога ще може процедурата да бъде облечена като закон – министърът не каза точна дата.

 

"Съдебната реформа трябва да направи съдебната система така, че обществото да има доверие в нея". Крайно време е да има усещане за справедливост. Всеки елемент трябва да работи така, че да работи цялата система, подчерта Йорданова.

Що се отнася до предложението Ясен Тодоров да стане зам.-директор на

 

Националната следствена служба, Йорданова поиска добра аргументация от Гешев, който го предлага. Кои престъпления в България всъщност се разследват, макар че 98% от вкараните в съда завършват с осъдителна присъда, попита многозначително правосъдният министър. Имаме поредица от откази за разследване на знакови случаи - след месеци, едва преди няколко дни, прокуратурата се сети, че златните кюлчета имат серийни номера и може да бъдат проследени, посочи Йорданова. Става въпрос за случая с чекмеджетата на Бойко Борисов.

 

За КПКОНПИ министърът директно заяви, че Антикорупционната комисия не е особено обективна при подбора си на случаи. Но събраните със СРС данни от нея не може да се използват в съда - това трябва да се промени нормативно, каза тя.

Много малка част от нещата по актуализираната съдебна стратегия са се случили, а част от нещата са се върнали назад, по думите на правосъдния министър.

 

Специална промяна в законите, за която Йорданова се бори, е да може да има обжалване пред съда при отказ на прокуратурата или на КПКОНПИ да разследва даден случай. В момента обжалване може да има само пред по-горна инстанция на прокуратурата.


Темата за частните съдебни изпълнители (ЧСИ) също е част от нашите задачи. Там трябва да има по-добра защита на длъжниците, да няма злоупотреби с уведомяването на длъжниците, да има електронизация, стана ясно от думите на Йорданова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5120 |21.12.2021 Петко Сертов става съветник на външния министър . 3| 2929 |21.12.2021 Министър Денков: Поискали сме увеличение на учителските заплати с 13,5% . 6| 4567 |21.12.2021 Обвиняемият по аферата ”Хемус” иска лична среща с министър Рашков . 15| 7077 |21.12.2021 14 процедури срещу България в ЕК е открила правосъдната министърка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads