Реклама / Ads
35| 7634 |26.11.2012 НОВИНИ

Православните агенти на Държавна сигурност

.
Източник: Българска патриаршия
Повечето от живите днес митрополити не са били принуждавани да бъдат агенти на Държавна сигурност, се разбира от досиетата на кандидатите за патриарх. И Дометиан, и Симеон казвали, че са разочаровани от вярата и духовността и благодарят на службите, че са им върнали смисъла.
 

От 14 живи днес митрополити 11 са били агенти на Държавна сигурност. Досиетата им бяха обект на дискусия между репортерките на bTV Рада Домусчиева, Миролюба Бенатова и Генка Шекерова в сутрешния блок „Тази сутрин”.

„Принуда да ме правят агент не е имало, аз съм имал свои разбирания, виждания, така както пише в Библията, всяка власт е от Бога, ние сме били длъжни да сме в синхрон с държавността за доброто на народа”, признава Калиник. „За никого не съм донасял нещо лошо, напротив, бях възпрепятстван да ръкополагам някои свещеници, но аз поради своя обет и служение като владика на своя глава направих съответните свещеници.”

Девет от митрополитите са донасяли на Шесто управление. Само за трима в архивите липсват документи за съпричастност към службите. Това са Николай Пловдивски, доростолският митрополит Амвросий и ловчанският Гавриил.

От тези, които отговарят на изискванията за възраст и стаж за патриарх, само Гавриил изглежда далеч от българската политическа полиция и разузнаването.
 
„Всичко беше направено така, че ако не те одобрят, те ти пречат във всичко. Искаха да ми покажат, че без тях аз не мога нищо. Не да ти предложат, а да те счупят... да ти покажат, че без тях не можеш и имаш нужда от тяхната всемогъща помощ”, спомня си Гавриил.

Личните и работните дела на митрополитите в по-голямата им част са унищожени. Особено папките, събирали донесенията към Шесто управление на Държавна сигурност. Според комисията по досиетата към него са работили варненският Кирил с псевдоним Владислав, врачанският Калиник - Велко, сливенският Йоаникий като Кирилевич, старозагорският Галактион е Мишо, видинският Дометиан - Добрев, Игнатий Плевенски - Пенев и търновският Григорий - известен за държавна сигурност като агент Ваньо.

И така, митрополит Йоаникий Сливенски казва, че не знаел, че има досие и е със спокойна съвест. Кирил пък казва, че се е покаял отдавна. „Не е вярно, това са уйдурми,” според Йоаникий.

От работата в Шесто са оцелели само папки на Дометиан и на русенския Неофит, като в документите на Неофит е записано изрично, че е бил силно привързан към църквата и не е бил активен в помощ на службите. Няма лични донесение, не е взимал и пари, не е и повишен заради държавна сигурност.

Какво другите са донасяли на Шесто управление вече никой не може да разбере, защото делата им са унищожени още през 1990 г. Останали са някои дела и псевдоними към разузнаването, ползвани, когато митрополитите са били на работа в чужбина. Такива имат Кирил, Натанаил, Игнатий, Симеон и Йосиф.

Според наместник-председателя на Светия синод митрополит Кирил Варненски няма значение кой от архиереите от Светия синод има досие и кой не: „За нас всички са архиереи, ръкоположени са по канонически начин. С всички изисквания на каноните и устава, те са архиереи на Българската православна църква.”

И според Гавраиил „в момента не можем да искаме оставка на 11 души. Това е невъзможно. Ако бяха двама-трима... Синодът трябва да остане единен и да се реши това нещо така, че да има полза, но да не рушим Църквата".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5881 |26.10.2012 Болницата в Девин става държавна . 12| 5611 |08.10.2012 ЕС: Ограниченият трудов пазар за българи не е дискриминация, а държавна политика . 11| 5528 |05.10.2012 Ексагенти от ДС ще могат да са шефове в БТА . 7| 5547 |28.09.2012 М. Найденов: Продажбата на държавна земя ще поправи историческа несправедливост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads