Реклама / Ads
0| 2971 |14.08.2022 НОВИНИ

Празнуват моряците от българските ВМС

.
Преди 143 години са създадени Военноморските сили на България. По традиция, обаче празникът се отбелязва официално през втория укенд на месец август.
 

На 12 август 1879 година е създадена Дунавската флотилия в град Русе. С това се дава началото на българските военноморски сили. Първообразът на българските военноморски сили се създава в град Русе на река Дунав от руски флотски офицери. За първи път българският военноморски флаг се развява над 4 парахода, 7 парни катера, една шхуна, една баржа и пет гребни лодки, подарени от Русия. Първият набор от 145 български военни моряци са обучавани от 9 руски офицери, 54 подофицери и матроси.

 

Днес варненци и гости на града могат безплатно да посетят Военноморския музей. Поводът е празника на Военноморските сили и отбелязването на 143-години от създаването на военния ни флот

 

Музеят работи до 18 часа, но е добре да влезете до 17:30 за да може да видите спокойно цялата външна и вътрешна експозиция.

 

Отворен за посещение е и кораб-музей "Дръзки".

 

В момент в музея може да бъде видяна и фотоизложбата „Науката отплава за Антарктида“ – моменти от българския принос в изучаването на Ледения континент.

В нея са бъдат представени фотографии и информация за развитието на Българската антарктическа експедиция през годините, натрупаният опит, изпитанията пред българските полярници и историята на изследователската база „Свети Климент Охридски“ на остров Ливингстън. Акцент в изложбата е и сбъднатата мечта на българските учени – първият военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Плавателният съд ще осигурява националните антарктически експедиции на Ледения континент и ще извършва проучвания в Черно море и Световния океан.

 

Чрез изложбата посетителите имат възможността да открият един вълнуващ и впечатляващ разказ за българските постижения в отдалечения и суров полярен район.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2654 |09.08.2022 Моряците от кораба „Рожен” не са били блокирани . 0| 2902 |09.08.2022 Българските младежи - едни от най-големите лентяи в ЕС . 0| 5316 |01.08.2022 Българските газохранилища вече са най-празните в ЕС . 0| 2887 |29.07.2022 Турция вече пуска българските туристи с лични карти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads