Реклама / Ads
26| 5126 |10.12.2008 НОВИНИ

Преди "пушенето" на полицаите, пушек вдигнаха политиците

.
Липсата на коледната добавка отпушила вълната за протеста, но диференцираното заплащане между полицията, ДАНС и охраната на съдебната власт създавали голямото напрежение.
 

 

С призиви полицейския протест в събота да не се политизира, навсякъде в медиите тази сутрин политици от всякакъв цвят правеха точно обратното.

Ако са налице адекватни действия, няма да се стигне до „пушене”, оповести по БТВ Емил Рашев, председател на полицейския синдикат по повод обявения протест на полицаите, придобил вече гражданственост с кодовото име: Да попушим пред МВР! Според Рашев най-добре би било да не се стига до протест, но за да стане това, трябвало да се открие решение на въпросите, особено на онези, които не изисквали финанси. Липсата на коледната добавка била конкретната причина, която отпушила вълната за протеста, защото правителството говорело непрекъснато за голям бюджетен излишък. Синдикатите настоявали да се съживи социалния диалог в министерството, досега те били игнорирани.

Емил Рашев обяви, че, ако има диалог, ще се намерят и решения на проблемите, вълнуващи полицаите. В противен случай щяло да има повече такива прояви. Полицейският синдикат разчитал на заплата около 1000 лв. Диференцираното заплащане между полицията, ДАНС и охраната на съдебната власт създавали напрежение, а колкото повече наближавали изборите следващата година, толкова по-опасен щял да става въпросът с недоволството на полицаите. 

Столичният кмет Бойко Борисов пък призова по телефона в студиото на БТВ политиците да не се месят в протеста на полицаите, за да не се политизира той. Тъкмо поради тази причина и самият Борисов нямало да отиде да "попуши" с бившите си колеги.

По-рано сутринта  по БНТ неформалният лидер на ГЕРБ заяви, че било необходимо заплатите на полицията да се повишат, а не на ДАНС да се намаляват, защото тъкмо драстичното разминаване в заплатите водело до „изтичане на мозъци” от МВР към ДАНС. С Борисов не било разговаряно за протестите на полицаите. Той обаче беше категоричен, че е подал оставката си като главен секретар на МВР заради хора като Румен Петков и Михаил Миков. Настоящият шеф на МВР бил „некомпетентен” и „непознаващ закона”, човек на популистките изказвания, обяви Борисов. Единственият изход на Миков бил да казва, че Борисов му е виновен. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4688 |08.12.2008 Майкъл Лий предупреди да се готвим за нова проверка . 11| 4423 |06.11.2008 Декларацията на ДПС и борбата на БСП с олигарсите - предизборни . 15| 4769 |20.10.2008 Повдигнаха обвинение срещу Румен Петков . 18| 5778 |01.09.2008 Б. Борисов: Няма предизборни коалиции, но ще действаме и с Атака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads