Реклама / Ads
0| 3068 |02.02.2023 НОВИНИ

С предизборни декларации от трибуната приключва 48-мия парламент

.
С предизборни декларации приключва живота си 48-мия парламент. На последното заседание лидерите на парламентарните групи застанаха на трибуната на Народното събрание с политически клишета и гръмки обещания за промяна след поредните предсрочни избори през април.
 

“Политическата криза може да бъде решена с политическа смелост”, категорично посочи шефката на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова, според която е бил направен опит Борисовата партия да бъде унищожена , но вече е “незаобиколим фактор” и в “центъра на политическия процес”. 

 

“Убедени сме, че политическата криза нито може да бъде решена по удобен за партиите начин, нито с ексцентричност, нито с лозунги. Липсата на политически капацитет е основната причина за безпътицата, в която се намира страната ни. Политическата криза не може да се реши без нас. Беше направен опит партията ни да бъде унищожена. ГЕРБ-СДС е устойчив и незаобиколим факт и вече не е в изолация, а в центъра на политическия процес. Това може да се превърне в трайна причина за решаване на кризата. Взаимодействахме с всички политически сили - нещо, което не беше възможно в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Не можем да бъдем заобиколени и изчегъртани. 48-ото НС не успя да излъчи редовно правителство, но успя да вземе редица важни решения”, посочи Атанасова. 

 

Сред тях обаче така и не попадна въвеждането на механизъм за разследването на главния прокурор. ГЕРБ, ДПС и БСП отказаха да съкратят срока за предложения между първо и второ четене, с което на практика сложиха край на опита за въвеждането на контрол върху главния прокурор в това Народно събрание. 

 

С лоша и добра новина от трибуната на НС започна декларацията на “Продължаваме Промяната” в последния работен ден на депутатите. Според Андрей Гюров това е бил “парламентът на пропуснатите възможности”, и “хартиената коалиция”, а промените в изборното законодателство са станали символ на парламента. 

 

“Продължи ли това НС съдебната реформа? Не, нямаше желание. Направи ли това НС нещо за борбата с корупцията? Не, отказа, не му беше приоритет. Затова сме на европейското дъно по индекс на корупцията. Остана за следващ парламент. За друг път останаха жертвите на домашно насилие. Беше по-важно за ГЕРБ, "Възраждане" и БСП да сеят страхове. Спасяването на Гешев беше по-важно от спасяването на Черноморието. Освен изоставането от целта "Шенген", изоставаме и от готовността за еврозоната. Кой, попитайте партиите, които внесоха една и съща поправка заедно с правописните грешки в нея. Това НС няма да ни липсва - сред приоритетите не бяха съдебната реформа, Шенген, еврозоната. Най-голямата опасност е да бъдем превзети от гняв и отчаяние. Време е за смелост", посочи Гюров. 

 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пък посочи, че настоящата политическа криза е безпрецедентна в новата ни история, но пък има възможност да се научат “най-мъдрите уроци” и кризите да се превърнат във възможности.  

 

“Днес всеки отговорен ще отговори пред себе си дали бяха положени всички усилия за решаване на политическата и свързаните с нея кризи, дали НС работи с дневния ред на обществото. Добре е всеки да си отговори честно. Хората не искаха избори, а да се решат проблемите им. Днес трябва да признаем, че не 48-ото НС не успя заради липсата на диалог. Разбрахме посланието на избирателите. Ние сме представители на целия народ и ако народът трябва да живее заедно и би постигнал успехи в заедност, то същото се отнася за нас. Така ако има разделение в обществото, не би имало успехи, така е и в НС”, посочи Карадайъ.

 

Костадин Костадинов обаче видя възможност за “пети поправителен изпит” в предсрочните избори и знаков неуспех с провала на съдебната реформа. Лидерът на “Възраждане” повтори обвиненията към ДБ и ПП за провала й. 

 

“Ще имаме събрани 600 хиляди подписа при изискване на 400 хиляди за референдума за еврото. Има партии, които се боят от изборите. Това, че този парламент не се създаде правителство, е добър знак. Вместо създаването на политически зомбита, много по-добро решение са изборите. Ние от "Възраждане" се обръщаме към всички българи, за да им кажем, че съдбата на България е във вашите ръце. Не вярвайте на тези, които ви казват, че резултатът ще е същия. Използвайте тази власт по предназначение. Търсете истината, проверявайте я. Защото имаме един основен проблем. Хората не вярват в българската държава. Смятат, че политическата класа е прегнила”, посочи Костадинов. 

 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова използва последната си възможност да отправи критики за решението на страната ни да изпрати военна помощ на Украйна, както и за покупката на още осем изтребителя F-16. 

 

“Това военно предимство в говоренето в парламента беше облечено в клишета. Който е за оръжие е евроатлантик, другите са ретроградни евразийци. Етикетите бяха черно и бяло. Забравяйки, че най-ниска европейска ценност е мира. Войната ще приключи с мирно споразумение. Президентът Макрон заяви, че мирът е възможен, когато всички седнат на една маса. Същото каза и канцлерът Шолц. Големите вече гледат към мира. И това е бъдещето, ако искаме спокойствие”, заяви Нинова. 

 

По думите й липсата на единно мнозинство е довело до ситуационни решения, нестабилност и непредвидимост.

 

“И това роди спекулации. Напоследък има една линия - добрите срещу лошите, статуквото срещу промяната. Всички тук са статукво, защото тази дума означава настоящето. Това беше парламент, белязан от скандали, замеряхте се със скандали - чекмеджета и кюлчета срещу "Джемкорп" и "Nexo". Прехвърляше се отговорността - за Европа на разума и мира и внесохме декларацията за Шенген. Концентрация върху най-важния въпрос - цени, бедност и неравенство. Разбра се коя е лявата партия и с леви мерки да постигаш леви резултати. Безплатни учебници, минимална работна заплата. Спасихме детските ясли от закриване. Уважаеми български граждани, решението кого ще изпратите в тази зала е ваше. Мислете - със сърце и с разум", смята Нинова.

 

Христо Иванов от “Демократична България” посочи, че има белези на “странен квазипрезидентски режим”, което говори за заобикаляне на политическата ни система.Иванов призова за диалог. 

 

“Причината да не можем да излъчим управление е това, че не можем да договорим споделянето на властта. Властта в България създаде практиката да се упражнява извън границите на закона. Трябва да гарантираме върховенството на правото. Това е най-кратката диагноза на кризата. Влязохме с кратки приоритети - да има парламентарно управление, свързано с Шенген, върховенството на правото и конфликта в Украйна. Беше казано в последните седмици на това НС, че конституционна реформа на прокуратурата трябва. Това е позитив, който се надяваме да не използваме като поредната тактическа маневра. Ако направим реформа на правосъдието, отбелязвам го това с умерена надежда. ДБ беше диалогична, но не беше безпринципна. Няма да сме нечий параван. ДБ беше най-цивилизованата", заяви Иванов. 

 

Според Стефан Янев от “Български възход” поредните избори са показател за срива на политическата система, което “дълбоко го тревожи”. 

 

“Клел съм се с цената на живота си да браня отечеството си, но тук бях медиатор. Много от вас си мислят, че точно тяхната пръчка от снопа на Кубрат е по-дебела. Беше изгубено безценно време за караници за власт на всяка цена, вместо да се начертае план как да преведем България през тази криза”, посочи Янев, според когото страната се движи на “служебен автопилот”. 

 

“Пак сме изправени пред избор. Да се замисляме какво правим и какво оставяме и дали рушим или създаваме. Моля се следващите избори дано да донесат повече сигурност, надежда и единение. Дано утрото е по-мъдро. Народът ни заслужава това. На добър час. Закривам 48-ото Народно събрание", заяви председателят на парламента Вежди Рашидов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4200 |16.01.2023 Скандал: Деца от столична гимназия се срещат с Гешев. Родители подписвали декларации за съгласие . 2| 2927 |09.01.2023 От утре започва подаването на данъчните декларации за физическите лица . 15| 3392 |04.01.2023 Равносметката от декларациите в НС! Партиите се загледаха към третия мандат за кабинет . 0| 6116 |29.12.2022 Днес и утре последно се подават декларации за доходите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads