Реклама / Ads
39| 20907 |31.01.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Не, не ни предлагат евро, което стъпква ”българския лев”

.
Бръкнете в джоба си. Извадете монета от 20 стотинки. Погледнете гърба й. А сега се плеснете по челото. И следващият път четете повече.

Патриоти от цялата страна са тръгнали на поход за спасяването на българския лев и събират подписи по подлези и улици. На този фон в социалните мрежи циркулира огромна манипулация, която се предава без критична мисъл от масовия потребител. Става дума за твърдения, според които Брюксел ни предлага монета от 2 евро, която “стъпква българският лев/лъв”.

 

Това не отговаря на истината.


.

Става дума за изображение на Мадарския конник. Това е едно от предложенията за вида на българските евромонети. Върли защитници на традиционните български ценности обаче са надигнали вой до небесата, защото прозират познатия сценарий - на Запад кроят планове за заличаването на великата ни държава и още по-великата ни нация. 

Според въпросните наши сънародници това е подигравка с българщината, защото на евромонетите е изобразен мъж, който с кон и копие в ръка “стъпква българския лъв”, ерго - българският лев - елементарна теза, която бързо спихва, ако се погледнат фактите. 

 

А те са…

 

Мадарският конник се намира недалеч от Шумен и датира от 8 век и изобразяват конник, лъв, куче, орел и надписи на гръцки език. Конникът държи копие с дясната си ръка, което хвърля върху поваления под предните крака на коня лъв. 

 

Нещо друго - това не е новина. През 2008 г. 25% от българите гласуват Мадарския конник да стои на родните евромонети. И още - скалното изображение на прабългарския воин и в момента стои на гърба на голяма част от българските ни монети. 

 

Защо този сюжет се притопля сега? Може би защото някои политически партии събират подписи за референдум, с който искат българският лев да бъде запазен. Нищо, че президентът Румен Радев им каза, че организирането на такъв не е възможен, защото България се е съгласила да влезе в еврозоната още при кандидатурата й за членство в Европейския съюз, например. 


Няма нищо подобно. Бръкнете в джоба си. Извадете монета от 20 стотинки. Погледнете гърба й. А сега се плеснете по челото. И следващият път четете повече. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6038 |04.01.2023 Мика Зайкова: Минималната пенсия на румънските пенсионери е 600 евро, а в България.... . 24| 10130 |05.11.2021 Проф. Михаил Боянов: В момента се случват две неща - умират хора и всеки ден се харчат едни пари, милиони, за нещо, което можеше да съкратим . 16| 92862 |23.07.2021 Да поздравим Радомир Чолаков от ГЕРБ, който изброи всичко, което Борисов потъпка . 15| 7987 |11.11.2020 Проф. Топалов : Антибългарската злост е единственото, което обединява македонците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads