Реклама / Ads
0| 3182 |25.07.2022 НОВИНИ

Предлагат квартал в Сливен да носи името „Трета българска армия“

.
Сливен
Военно-патриотични организации в Сливен излязохме с предложение до кмета на Общината Стефан Радев, председателя на Общинския съвет Димитър Митев и областния управител Валентин Вълчев в града да има жилищен квартал, който да носи името на „Трета българска армия“, пише председателят на Общинската организация на СОСЗР майор от запаса Митко Манев.
 

Поводът за инициативата е предстоящото честване на 110 години от формирането на Трета българска армия на 17 септември т. г. Мястото е източно от паметника на 7 конен полк "Орлето" до квартал "Ст. Заимов", на юг - бул. "Хаджи Димитър" и на север - бул. Бургаско шосе.

 

Районът, източно от паметника „Орлето“ (бившите казарми на зенитния полк), е пряко свързан с бойната слава на Сливен. Дарителските кампании във връзка с отбелязването на 100 години от Първата световна война и възстановяването на паметника на Шести артилерийски полк дадоха нова перспектива за развитие на идеята, се посочва в предложението на Общинската организация на СОСЗР до кмета Стефан Радев. Запасните и резервистите изразяват готовност да участват в срещи и обществено обсъждане за изграждането на инфраструктурата на района, за да защитят предложениетоq пише още Otbrana.com.

 

„В Сливен беше Щабът на Трета армия. За мъжете, давали клетва под бойно знаме, тя си остава бойната армия на България. Изминава дългия и победоносен път от Лозенград, Люлебургас, Бунархисар, преминава през Добрич, Силистра и Кубадин, Тутракан, наречен „Румънския Вердюн“, за да стигнем до Крайовската спогодба, съгласно която Южна Добруджа се връща на България“, пише майор Манев. В годините Трета армия се развива непрекъснато. Чувствително нараства бойната й мощ. Командният и личният й състав участват във всички крупни оперативно – тактически учения, в които щабовете показват висока сглобеност, щабна и тактическа култура. Военнослужещите демонстрират знания, практически умения и навици за действия в полева обстановка. В съответствие с приетата програма за реорганизация на Българската армия на 31 декември 2006 г. приключи съществуването на Трета армия, припомня председателят на Общинския съвет на СОСЗР. Тя, обаче, остава част от българската военна история, скъп спомен от неотдавнашното ни минало и заслужава уважението на сливенската общественост.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2991 |15.07.2022 ДПС предлагат отлагане на предсрочните избори, но искат да знаят докога . 0| 2856 |13.07.2022 ГЕРБ цакат властта: Предлагат таван от 2,70 лв. за литър бензин . 1| 15604 |12.07.2022 „Ние го сакаме Бойко, бе“: Македонци ни предлагат бартер – Заев за Борисов . 0| 2859 |10.07.2022 Евакуираха живеещите от блок в Сливен заради пожар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads