Реклама / Ads

6| 2665 |01.11.2021 НОВИНИ

Предлагат плановите операции да бъдат временно преустановени

.
Източник: БГНЕС
Здравните власти обмислят временно да бъдат преустановени плановите операции и прием на национално ниво. Нова доставка антигенни тестове ще бъде реализирана до 3 ноември. Изискването за зелен сертификат се спазва стриктно на почти всички проверени обекти.

Това са основните изводи от проведената днес среща на здравните власти с директорите на регионалните здравни инспекции в страната, предава БГНЕС.

 

В срещата, на която са обсъдени актуалната епидемична обстановка по общини и области, ходът на ваксинационния процес в страната, заетите легла за неусложнени случаи и за интензивно лечение, контролът по спазването на противоепидемичните мерки, наличието и разпределението на безплатни антигенни тестове, присъстваха министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров,заместник-здравният министър д-р Александър Златанов, изпълняващата длъжността главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова, проф. Мира Кожухарова – съветник на министъра на здравеопазването и директорът на дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“ в МЗ Илия Тасев.

 

Всички РЗИ съобщиха, че наблюдават засилен интерес от страна на гражданите към ваксинацията срещу COVID-19. Очаква се в следващите седмици по-активно включване в процеса и на общопрактикуващите лекари, обявиха от МЗ.

 

Проверките на компетентните органи във връзка със спазването на противоепидемичните мерки показват, че изискването за притежание на „зелен сертификат“ за посещение на определени обекти/места се спазва и откакто е въведена тази мярка, не са установени тежки нарушения.

 

От здравните инспекции отчетоха и повишен интерес към антигенните тестове, предоставени от Министерството на здравеопазването, за които е определена пределна цена от 10 лв. Според зам.-министър Златанов следващата доставка на такива тестове до всички РЗИ в страната ще бъде реализирана до сряда, 3 ноември.

Като основен проблем повечето директори на РЗИ съобщиха изчерпване на капацитета на болниците за интензивно лечение. Те предложиха спиране на плановите дейности и операции в страната, като възможност да се пренасочи допълнителен персонал за лечение на болни с COVID-19.

 

„Картината в страната е хомогенна – здравната система е под натиск и за да я облекчим, обмисляме временно да бъдат преустановени плановите операции и прием на национално ниво“, коментира здравният министър. Той припомни, че на този етап към мярката са пристъпили отделни лечебни заведения, от една страна, за да преструктурират други свои отделения в COVID-структури, а от друга – за да освободят допълнителен човешки ресурс, който да бъде пренасочен за обслужване на пациентите с коронавирусна инфекция.

 

Нито една здравна инспекция не докладва за недостиг на ваксини срещу COVID-19, за липса на лични предпазни средства, дезинфектанти и лекарствени продукти, прилагани при пациенти с коронавирусна инфекция на територията на съответната област, в т. ч. и за недостиг на Ремдесивир.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 2502 |29.10.2021 Спират плановите операции и прием в пловдивско . 24| 3375 |22.10.2021 Иван Костов: Радев да свика КСНС и да пита формациите какво предлагат срещу кризата . 1| 2657 |20.10.2021 Спират плановия прием и операции в ”Александровска” . 22| 3197 |15.10.2021 Какви нови мерки предлагат здравните власти?
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ