Реклама / Ads
17| 24069 |22.11.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Предложение на ЕЦБ: Махат гарантираните депозити, отпускат джобни на ужилените вложители

.
След като през последните години работи упорито за принуждаването на европейските граждани да държат парите си в банковата система, премахвайки банкнотите с висока деноминация и настоявайки за въвеждане на лимити върху кешовите плащания, Европейската централна банка подема нова инициатива – отмяна на гаранцията върху депозити до 100 000 евро или в българския случай до 198 000 лв.
 

С дълбоко съжаление трябва да ви уверя, че това не е фалшива новина, а официално предложение на ЕЦБ, публикувано в обширен документ на 8 ноември 2017 г., целящ да бъде ревизирана политиката на европейските финансови институции по време на криза.

 

Документът е подписан лично от шефa на Европейската централна банка Марио Драги.

В понеделник самият Драги заяви, че не може да има единна европейска схема за гарантиране на депозитите, ако нивото на лошите заеми не бъдат намалени.

 

Ето какво се твърди в документа:

 

„The general  exception  for  covered  deposits  and  claims  under  investor  compensation  schemes  should  be  replaced  by  limited  discretionary  exemptions  to  be granted by the competent authority in order to retain a degree of flexibility.“

 

В свободен превод това означава, че схемата с гарантиране на депозитите ще бъде заменена с възможност за лимитирани тегления, които обаче ще бъдат позволени от компетентния орган, за да му се осигури гъвкавост в ситуацията.

 

Абсурдната чиновническа мисъл се разпростира и по-далеч:

 

„during a transitional period, depositors should have access to an appropriate amount of their covered deposits to cover the cost of living within five working days of a request“.

 

Или иначе казано, на собствениците на парите ще бъде предоставена възможност да получат подходяща сума, с която да покриват разходите си за живот до пет дни след пет дни, след като изпратят молбата си до компетентния орган.

 

В предложението си от ЕЦБ дори посочват, че ако фалитът на една банка изглежда неизбежен, то значителен брой вложители ще искат да изтеглят своите средства от нея, тъй като не вярват на схемата с гарантирането на депозитите. И това явно е аргумент тази схема да бъде променена и депозитите да не бъдат гарантирани.

 

Оказва се, че обикновеният европеец, а в това число и обикновения българин, няма да има право да тегли собствените си пари от фалираща банка, те няма да бъдат гарантирани, но за сметка на това след петдневно чакане ще може да получи пари за храна и вода.

 

Основният проблем в тази ситуация е именно липсата на възможност за избор за съхранение на спестяванията на европейците. Това става с премахването на банкнотата от 500 евро и настояването за лимитиране на кешови плащания до такова ниво, че единственото практично решение е парите да се държат в банкови институции. Дори наличието на алтернативни безкешови методи за разплащане, каквито са криптовалутите например, ще попаднат под рестрикциите на бъдещото европейско законодателство, както става ясно от това становище на Европейската комисия.

 

Михаил Кръстев, Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4176 |06.11.2017 Махат касите по магистралите в Гърция . 1| 4304 |13.09.2017 Лентата ”Слава” - българското предложение за „Оскар” . 1| 6019 |19.07.2017 Лукарски: Тр. Трайков по партизански внесъл предложение за приватизация на Общинска банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads