Реклама / Ads
28| 5682 |08.12.2020 НОВИНИ

ЕС с предупреждение: България рискува да подкопае сигурността на Балканите

.
Засилват се критиките към България и решението на София да блокира пътя на Скопие към Европейския съюз. В Брюксел тече засилена кампания срещу страната ни, а историческите проблеми между двете балкански държави изглеждат неразбираеми. В очите на ЕС България възпрепятства един от главните приоритети на блока - разширяване на влиянието в региона.
 

Поредният остър материал е публикуван в “Асошиейтед прес”. 


Европейският съюз предупреди България, че рискува да подкопае сигурността на Балканите и в Европа, ако продължи да блокира започването на преговори за членството на Република Северна Македония.


Лидерите дадоха зелена светлина за присъединяване на Албания и РСМ, но все още нямаше начална дата. В момента България настоява Скопие формално да признае, че езикът на страната има български корени и да сложи край на така наречената “антибългарска реторика”. 


В края на месец ноември около 2000 души излязоха на протест в Скопие, за да поискат оставката на премиера Зоран Заев. Обвиненията към кабинета са за твърде отстъпчивата политика, която страната води спрямо България. 


Германският министър по европейските въпроси Майкъл Рот, чиято държава пое ротационното председателство на ЕС, посочи, че Берлин прави всичко възможно да сложи край на спора, но европейските дипломати се опасяват, че напредък няма да бъде постигнат скоро. 


"Всеки друг ход би бил тежка политическа грешка, която ще е за сметка на стабилността и сигурността в Западните Балкани. Това масово би застрашило сигурността в Европа като цяло. Всички трябва да са наясно с това", посочи Рот пред медиите. 


Северна Македония и Албания всъщност трябваше да започнат преговори за членство в ЕС миналата година, но Франция ги блокира, като заяви, че първо трябва да бъде реформиран процесът на присъединяване към блока.


Перспективата за членство в ЕС отдавна се разглежда като стимул, движещ демократичните, политически и икономически реформи в нестабилния Балкански регион.


Северна Македония е кандидат за членство в ЕС още от 2005 г. Дългогодишен спор с Гърция относно името на държавата обаче бе голяма пречка за стартирането на преговори. Двете страни се споразумяха и Македония смени името си на Република Северна Македония. Нервите на германското председателство обаче в момента все повече се опъват заради дебата между София и Скопие относно историята.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 7445 |08.12.2020 Politico с обширна статия за македонския въпрос. Вкара ли си автогол България? . 11| 3481 |08.12.2020 Корнелия Нинова към студентите: България има нужда от вас . 11| 7055 |07.12.2020 За Мондиал 2022 в Катар: България срещу Швейцария и Италия . 15| 3936 |07.12.2020 ”Републиканци за България”: Електронното управление - докога ще е само пожелателно?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads