Реклама / Ads
13| 5993 |19.02.2012 НОВИНИ

Прекланяме се пред Апостола

.
Васил Левски
България отбелязва днес 139 години от обесването на Васил Левски. На възпоменателната церемония пред Паметника на Апостола в столицата ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова.
 

 
В родния град на Левски – Карлово,  в храм „Света Богородица” ще бъде отслужена заупокойна света литургия и панихида в памет на Апостола. В 11.00 часа на площада, който носи неговото име, неговите съграждани ще участват в митинг-поклонение пред големия син на България..

Ще бъдат поднесени цветя на гроба на майка му Гина Кунчева. Ще има и шествие до родната къща на Апостола.

Поклонение по случай 139 години от гибелта на Апостола на свободата ще има и в манастира „Света Петка Мулдавска” край Асеновград, където Левски често е отсядал. А под бившата игуменарна все още се пази скривалището му.

С туристически поход "Последният път на Апостола" в Ловеч ще бъде отбелязана годишнината от гибелта на Левски. Крайната точка е Къкринското ханче, където той е бил заловен и предаден на турския съд.

 

Паметна плоча в чест на Апостола на свободата Васил Левски беше открита до средновековната църква Св. Петка Самарджийска в София. Изборът на мястото не е случаен. Според редица изследователи, там е погребан Апостолът преди 139 години.

Така - с тропар на братята Св. Кирил и Методий, който е пял Левски, докато е бил дякон, беше открито тържеството за откриването на паметната плоча в негова чест. Символ на преклонение пред саможертвата му и десетилетните усилия на Николай Хайтов и десетки родолюбци за разкриване на истината за гроба на Левски.

Александър Хайтов - син на Николай Хайтов: "Не смятам тази работа за завършена, докато не сложим тука и част от косите на Апостола и да се намери най-накрая гробът!"

Тодор Чобанов - зам.-кмет на София: "Това е една хубава стъпка, едно дело... дело, убеден съм - свято и праведно, дело, което ще ни зарежда с духовната сила на апостола и ще ни помага да вървим напред!"

В последните 25 години паметни плочи с текст, че според народната памет Васил Левски е погребан в олтара на черквата Св. Петка Самарджийска, бяха поставяни 3 пъти. Не след дълго обаче мистериозно изчезваха. За това от Столичната община обещаха наблизо да монтират камера за денонощно видеонаблюдение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 11327 |19.02.2012 Куриоз: Катаджии порязаха министър с 20 лв., той ги хвали пред Цветанов . 118| 6037 |16.02.2012 Б. Борисов: Опозицията иска да запази предпазния механизъм за България . 2| 6128 |13.02.2012 Дунавска България пред екокатастрофа? . 80| 5784 |09.02.2012 България към Шенген: Крачка напред, но има още какво да се желае

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads