Реклама / Ads
42| 4449 |25.11.2023 НОВИНИ

Премиерът акад. Денков пред ORF: Ако Австрия запази ветото за Шенген, проевропейски настроения може да се обърнат към Русия

.
Акад. Николай Денков Източник: Кадър от интервюто по ORF
Българският министър-председател Николай Денков се надява, че австрийската блокада на присъединяването на страната му към Шенген скоро ще приключи, пише обществената медия на Австрия ORF.
 

"Няма нито един аргумент в полза на това страната му да не се присъедини", заяви Денков вчера вечерта в ефира на ZIB2, телевизионните новинарски предавания на ORF. Той се позова на факта, че граничният контрол е бил затегнат, например. Той очаква решение от ЕС през декември, каза Денков и подчерта, че "ние заслужаваме това решение".

 

Австрия, заедно с Нидерландия, продължава да блокира присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. След изборната победа на десния популист Герт Вилдерс в Амстердам не изглежда скоро да има някакво раздвижване в дебата. В ZiB2 българският министър-председател Николай Денков все пак беше оптимистично настроен, пишат австрийските медии, цитирайки интервюто. 

 

През последните месеци София затегна граничния контрол, модернизира процедурите за търсещите убежище в съответствие с европейските стандарти и постигна напредък в съдебната реформа. Последната беше поискана от Нидерландия, докато Австрия твърдеше, че нелегалната миграция пътува към ЕС през България.


Освен това присъединяването на България към Шенгенското пространство ще бъде от полза и за Австрия и останалата част от Европа, тъй като ще се съкрати времето за чакане по границите, което ще направи по-евтин транспорта на храни например, казва още премиерът Денков.

 

Ако обаче Виена запази правото си на вето, за проевропейското правителство в София ще става все по-трудно да обясни на своите граждани защо това е така. Проевропейските настроения биха могли да се обърнат и към Русия, цитира изданието акад. Денков. 


По време на посещението си във Виена преди месец Денков получи отпор от федералния канцлер Карл Нехамер в кампанията си за присъединяване на страната му към Шенген.

 

"Австрия има ясна позиция, че разширяването на Шенген не може да се осъществи в момента", заяви тогава Нехамер пред журналисти. Канцлерът посочи, че двустранният граничен контрол в рамките на Шенгенското пространство първо ще трябва да бъде отменен, преди Австрия да даде зелена светлина на България.

 

На въпроса дали е необходима ограда по границата, например със Сърбия или по югоизточната граница на България с Турция, Денков отговаря, че ограда вече съществува: тя работи "много добре", финансира се от ЕС и от национални фондове и се допълва от дронове, камери за нощно виждане и гранични патрули.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4870 |25.11.2023 Свалят от екран "Шоуто на Николаос Цитиридис" . 15| 10117 |25.11.2023 Докато Калин се кипри като Наполеон, служители на МВР са готови да убиват, не просто да бият . 5| 2959 |25.11.2023 Доклад на ЕС: Стотици хиляди души в Европа умират годишно заради мръсен въздух . 1| 6177 |25.11.2023 Как децата в меката на българския алпинизъм Лакатник се учат на пътя "От стената до скалата"?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads