Реклама / Ads
16| 3944 |07.06.2021 НОВИНИ

Стефан Янев: Ние сме тъжни шампиони. Корупцията е големият слон в стъкларския магазин

.
премиерът Стефан Янев Източник: стопкадър, bTV
Някои се чувстват в „черен списък“, а не се притесняват от това, че корупцията е ендемична. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV служебният премиер ген. Стефан Янев.
 

Повод за днешното заседание на Съвета по сигурността са именно санкциите по закона „Магнитски“.

 

„Законът „Магнитски“ е поводът да свикаме Съвета по сигурността днес. Смисълът е да не се получи пандемична ситуация в чисто икономически смисъл. Като представители на изпълнителната власт сме длъжни да предпазим държавните и общински фирми от попадане в списъка от евентуален санкционен режим. Надявам се да предотвратим такъв ефект. Ще създадем механизъм, който ще позволи държавните и общински фирми да бъдат достатъчно информирани и да избегнат попадането под ударите на санкциите. Решението е прието, защото липсва ясен законодател режим по темата у нас“, добави служебният министър-председател.

 

„Ние сме тъжни шампиони. Големият въпрос е защо ние допуснахме да има такъв тип корупция, защо се налага отвън да ни се показва, а не ние да решим своите собствени проблеми. Цялата ни система не е работила ефективно до момента. Това е и една от причините за усещането за липса на справедливост у българските граждани. Можем да правим анализ с елементи на цялата верига – кой и защо не си е свършил работата. Това не е работа на служебното правителство, а на гражданското общество и на Народното събрание, което трябва да прецени има ли нужда от промяна“, коментира още той.

 

В тази връзка Янев подчерта, че не се въвежда вътрешен режим на санкции срещу фирмите на Пеевски и Божков, а Министерският съвет е приел мерки за защита на държавните и общински дружества от попадане под санкции. Той обясни, че това е възможно, ако бъдат засечени банкови транзакции между тези структури и поставените под рестрикции юридически лица.

 

Съветът по сигурността бил свикан и защото един от елементите му липсвал:

 

„Един от неговите елементи е т.нар. секретариат – постоянно действащ орган. В случай на появата на криза този секретариат става изпълнителен орган за управление на кризата. Той става главно действащо лице. Той никога не е бил създаван. Съветът е действал без наличието на такъв секретариат. Ще направил анализ на тази фактологична обстановка, която заварваме и ще вземем решение как да бъде съставен този секретариат. Два варианта – командироване на служители от съответните ведомства и на по-късен етап да бъде осъществено тяхното преназначение.

 

Служебният премиер коментира и темата за подслушваните политици у нас:

 

„Потвърждавам, че чух от медиите, че съм подслушван. Не мога да отрека или потвърдя, защото попадам под ударите на закона. Имам усещането, че съм бил подслушван. Който и по веригата да има право да проверява, няма право да каже какво е чул, видял и разбрал. Истината за подслушването може да стана ясна само на закрито заседание в Народното събрание.“

 

По думите му говореното, базирано в сивата среда между правила и политическо говорене, трябва да бъде по-обрано. Министър-председателят вярва в професионализма и добрите намерения на вътрешния министър Бойко Рашков.

 

Янев коментира още, че основният въпрос за рокадите е свързан с почтеността и работата в интерес на обществото. „Нито г-н Спецов, нито който и друг от новоназначените не е свещена крава. Ако някой не работи почтено и в интерес на гражданите, той ще бъде освободен“, категоричен бе той.

 

„Темата за овладяване на държавата, може да я повдигне само някой, който си е мислел, че до момента е владял. Ще използвам думата „освобождаване“. Ние просто освобождаваме държавата от зависимостите, които е имало до сега“, коментира още служебният премиер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3539 |07.06.2021 Стефан Янев свиква Съвета по сигурността . 2| 3340 |04.06.2021 Стефан Янев свиква Съвета по сигурността в понеделник . 6| 3918 |02.06.2021 Стефан Янев разговаря за ”Магнитски” с помощник държавния секретар по политическите въпроси в Държавния департамент . 0| 2991 |02.06.2021 Стефан Янев: По примера на Ботев нека любим справедливостта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads