Реклама / Ads
0| 9719 |25.02.2022 НОВИНИ

Премиерът: Зеленски вчера ни разтърси. Русия прилича на една бензиностанция с ракети

.
Кирил Петков Източник: БГНЕС
По време на разговорите с евролидерите снощи се включи директно и президента на Украйна Володимир Зеленски. Беше в бункер и завърши с думите: „Не знам дали ще ви видя отново пак, защото съм на листа“. Стряскащо е, когато си помислиш, че този човек може би до 48 часа няма да е жив. Това разтърси всички лидери около масата. Едно е да виждаме жертвите като статистика, друго е погледнеш в очите на някого, за който е въпрос на часове това дали ще може да оцелее.
 

Това каза пред журналисти министър-председателят Кирил Петков, който в момента е в Брюксел, където европейските лидери обсъждат на извънредно заседание ответен отговор на военната инвазия на Русия в Украйна.

 

„За съжаление, е въпрос на дни Украйна да падне, но ЕС няма да допусне агресията на Русия да остане ненаказана – и то по начин, който да удари силно по тези в Москва, които са взели решението за войната“, заяви премиерът.

 

„Европейският съюз ясно заяви, че всички ние ще говорим с един глас, независимо какви са различията в Общността. Общите ни действия ще включват сериозни мерки. И в момента продължават разговорите колко да са сериозни. Със сигурност ще засегнат големи сектори на руската икономика, пътуването и активите на важни хора, взели решението за вчерашната агресия“, обяви той.

 

„Реално тези санкции няма да повлияят директно на Путин, но нямаме избор, не можем да стоим безучастно. Вчера стана пределно ясно, че Русия абсолютно не се интересува от това, което прави Европа. Всяка такава агресия трябва да има цена“, заяви премиерът.

 

Петков обясни, че все още има възможност Русия да бъде изключена от банковата система SWIFT.

 

„Вчера на масата нямаше глас за много меки мерки. Имаше гласове за много силни или за средно силни. България подкрепя с един глас всички тези мнения. Няма да се делим от групата“, категоричен бе той и увери, че е обсъдена енергийната сигурност.

 

По думите му никой не е очаквал толкова бърза атака, с толкова много жертви. „1/3 от украинската армия вече е унищожена“, добави Петков.

 

„Млади момчета, и от Украйна, и от Русия, в момента умират заради един лидер, който седи на дългата маса и взима ужасно погрешни решения“, смята той.

 

Петков реагира остро на вчерашните призиви на военния министър Стефан Янев „да не размахваме картата на войната“: „Каква карта на войната?! Унищожиха една трета от украинската армия, има взривове в цяла Украйна – размахват се ракети от Русия върху една независима държава!“.

 

Премиерът предупреди още за огромна вълна от хибридни атаки. Евролидерите са се разбрали заедно да работят за предотвратяването им. „Очаквайте всякакви атаки. Всички групи, свързани с Русия, ще бъдат активирани и трябва да имаме отговор за това“, заяви той.

 

„Ние в България мислим Русия за много силна и мощна, но нейната икономика реално е много лимитирана. Русия има петрол, газ и оръжия. Прилича на една бензиностанция с ракети“, добави Петков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3921 |25.02.2022 Зеленски: Светът избра да гледа какво става в Украйна от далече . 0| 3084 |25.02.2022 САЩ: Зеленски остава главната мишена на руската агресия . 7| 3117 |24.02.2022 Зеленски: Пада новата Желязна завеса, която отделя Русия от цивилизацията . 15| 30138 |24.02.2022 Лукашенко за Зеленски: Мерзавец! Предупредихме го за възможна атака, а той не се обади в Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads