Реклама / Ads
0| 3166 |20.05.2022 НОВИНИ

Премиерът: Твърдата крачка на България за газа помогна на целия ЕС

.
Кирил Петков Източник: БГНЕС
”Не мисля, че Русия може да си позволи да загуби целия Европейски съюз. Това, че България направи тази твърда първа крачка, помогна на целия съюз сега да заеме същата твърда позиция. Получих поздравления за позицията ни от много европейски лидери. Аз лично не се притеснявам по тази тема”. Това коментира пред журналисти министър-председателят Кирил Петков относно доставките на газа и плащанията в рубли.
 

"Путин много би се радвал, ако България беше приела неговите условия. Това би показало, че първата държава от ЕС вече се е поддала на това извиване на ръце. Това му беше първата задача. Другото като цел, може би, беше, че ако не се поддаде и цените на газа се качат много - българското правителство да падне. Това би дало много лош сигнал към другите европейски страни. За наша радост, не се случи нито едното", каза премиерът.

 

На въпрос какво е мнението му относно обвинението от страна на ГЕРБ в лъжа по отношение на компенсациите за тока за бизнеса, Петков заяви: "ГЕРБ няма какво да ги коментираме. Те непрекъснато се опитват да вкарват някакви фалшиви новини. Планът, който правителството направи срещу инфлацията, е безпрецедентен. Единствената им цел е да пораждат напрежение".

 

Премиерът коментира и думите на еврокомисаря по разширяването, че очаква България да даде зелена светлина за Северна Македония до дни.

 

"Аз като премиер не поемам никакви ангажименти самостоятелно. Ако нещо ще се случва, то първо трябва да е на база на Министерството на външните работи, да минем през коалиционен съвет, да се реши в парламента и тогава да се поеме ангажимент", обясни Петков.

 

По думите му е фалшива новина, че той има самостоятелни договорки по темата.

Относно отстъпката за гориво, Петков уточни, че в момента Министерството на финансите е в комуникация с представители на бензиностанциите и е очаква скоро да има ясна процедура как това ще се случи.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4704 |11.05.2022 Премиерът: Договорихме два кораба втечнен газ от САЩ за юни . 0| 3309 |06.05.2022 Властта с поздрав за празника. Премиерът: Признателен съм на българските военни за техния професионализъм . 0| 3094 |20.04.2022 Премиерът: Ще обсъдим цялостния пакет за мерките срещу инфлацията и високите цени . 0| 3207 |15.04.2022 Премиерът: Вътрешните напрежения в коалицията няма да предизвикат промени в правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads