Реклама / Ads

2| 4126 |29.10.2019

Преподавател: Ако президентът назначи Иван Гешев, ще носи частична отговорност за избора

.
Иван Гешев
Ако президентът назначи Иван Гешев, той ще носи частична отговорност за избора. Преценката е на президента, като той може да поиска и допълнителни документи. Това каза по БНР доц. Наталия Киселова – преподавател по конституционно право.

„Между двата тура на изборите президентът не бива да се произнася за избора на Иван Гешев за главен прокурор. Да погледнем през неговите очи как би изглеждала възможността да назначи или да върне Иван Гешев като главен прокурор. Първо - той не беше в страната, предполагам не се е запознал още със стенографския протокол. Хубаво е да прегледа основните изказвания, да чуе или прочете отговорите на поставените въпроси, за да може той да си формира мнение. Това изисква време. Нека му дадем да си поеме въздух. Също ми се струва, че в тази седмица – между двата тура, не би трябвало да се произнася, за да не излезе, че подкрепя някой“.

 

Друг въпрос е колко дълго обществените настроения ще бълбукат и дали няма да има друг страничен натиск, посочи доц. Киселова. Според нея президентът не изпада в конституционен проблем в случай, че се забави: „Проблемът е в политическата система, а не по отношение на прилагане на Конституцията“.

 

Доц. Киселова коментира и хипотезата – президентът да върне избора на Гешев:

„Конституцията не изисква да бъде мотивиран указът. Редно би било, но не е нарушение, ако той просто каже „Преценявам, че не е безспорна кандидатурата“ – това дори е достатъчно. Може и по целесъобразност да върне. Той каза, че ще постъпи съобразно това, което е предписала Конституцията. Как ще постъпи ВСС – това е тяхна възможност за избор, ако се стигне до връщане. Повторно направено предложение може да означава и нова процедура, и ново предложение за същия кандидат“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Президентът Радев освободи Борислав Цеков от правния си съвет 12| 4249 |28.10.2019 . Президентът: Борисов иска да прехвърли отговорността за избора на Гешев на друг 15| 5848 |27.10.2019 . Сотир Цацаров: Президентът ще подпише указа за Гешев, когато подпише 10| 4360 |27.10.2019 . Президентът на Чили освободи целия кабинет 3| 3334 |27.10.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ