Реклама / Ads
0| 5379 |10.05.2017 НОВИНИ

Прецедент! Променят Протокол на ВАС по делото за референдума

.
Протоколът от заседанието на петчленния състав във Върховния административен съд по делото за референдума трябва да се промени. Това е поискала прокуратурата, която се явява като страна в процеса. Дали ще се промени съдържанието на документа ще стане ясно утре на извънредно заседание във ВАС. Любопитното е, че се пази в тайна в колко часа то ще се проведе, установи Фрог нюз.
 

Подобно искане от страна на прокуратурата е прецедент. Причината да се стигне до тук е, че в Протоколът, умишлено или не, не е отбелязан важен факт. А именно, че още при старта на заседанието за референдума е пропуснато, че съдът изрично е поискал зам.-главният прокурор Ася Петрова да си направи отвод и да не се явява по делото. Както Фрог единствен писа, Петрова е била увещавана извън съдебната зала да се оттегли. Това само по себе си е недопустимо и би могло да се приеме за натиск и опит за предрешеност на делото. Ася Петрова разкри на първа инстанция, че ЦИК е създала порочни документи за референдума, които винаги да водят до объркване на крайните резултати и тяхното манипулиране. Именно това е довело и до по-ниските резултати при отчитане на гласувалите за последното всенародно допитване.

 

Фрог разкри и други скаднални неща. Преди заседанието на 6 април т. г. защитници, които  чакали пред залата за други дела,  чули нещо, от което им се изправили косите. Предаваме думите им едно към едно: „Видяхме петимата съдии да се насочват към залата.  Изведнъж една от тях възкликна на висок глас: „Ама Ася Петрова защо е тук? Нали казах на секретарката й да й каже да не се явява“. Последва суетене. Минаваше  9 часа, когато делото трябваше вече да е  започнало. Изведнъж от залата надникна самата Ася Петрова, сигурно за да види защо се бави делото. Щом я зърнаха, хората в черни тоги  й направиха знак да отиде при тях. Чух една да пита: Нали знаете ние кои сме?. Петрова отговори: Да. Магистратката продължи с въпрос:  Вие защо ще се явявате? Ние считаме, че има основание да ви отстраним. Зам.-главният прокурор само отвърна: Добре, но го кажете в залата. След това влезе вътре“, уточни свидетелят.

 

Минути по-късно съдът наистина  иска отвод на Петрова, като именно този факт не е записан в Протокола. След като чуват железните аргументи на зам.-главния прокурор, висшите магистрати решават, че искането им е неоснователно и няма основание за отвод.

 

Част от протокола на ВАС, в който не е отбелязано искането  на съдиите за отвод на прокурора

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4448 |29.03.2017 Световни урбанисти ще променят София . 0| 3715 |28.03.2017 И последните протоколи вече са в ЦИК . 0| 3803 |27.03.2017 Вижте резултати на ЦИК при 100% обработени протоколи . 0| 5684 |27.03.2017 100% протоколи: ГЕРБ печели 21 района, БСП–6, ДПС–3

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads