Реклама / Ads
2| 4280 |10.05.2016 НОВИНИ

Президентът иска отговорно решение по ветото на Изборния кодекс

.
Росен Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев изрази надежда, че въпреки трудните разговори в управляващата коалиция по Изборния кодекс демокрацията ще победи и ще намери своето развитие, българите ще видят, че държавата застава зад тях и това ще се отрази и в отговорното решение, което предстои да вземе парламентът по ветото на закона.
 

Росен Плевнелиев заяви, че ветото на Изборния кодекс е демократичен акт на държавния глава в подкрепа на конституционното право на българските граждани да гласуват. Той отново коментира, че действията му не обслужват никого и не са насочени срещу когото и да било.

 

Президентът допълни, че няма нужда да провежда консултации към момента с парламентарно представени политически сили, за да защити Конституцията на България и правото на българския избирател.

 

По думите на президента всяка коалиция, каквато и да е тя, винаги ще се сблъска с проблем, ако тръгне извън основите на нашата демокрация - Конституцията и Изборния кодекс. Той изрази надежда, че в парламента ще има дебат по същество - какво пише в Конституцията как да се помогне на българските граждани все по-добре и по-ефективно да използват своето право на глас.

 

Дебатът по ветото е шанс да покажем на гражданите, че ги чуваме, шанс да осмислим с действията си в парламента конституцията и конституционното право на българите да гласуват, където и да са те по света, посочи държавният глава и изрази надежда това да се вижда и в управляващата коалиция.

 

Гарантирането на конституционните права на българските граждани не може да бъде проблем, каза още президентът на въпрос дали ветото се е превърнало в проблем за управляващите. Той допълни, че с всяко следващо действие, законодателна инициатива в парламента възможностите на гражданите да формират своята позиция, да гласуват, да променят своята родина, трябва да се увеличават, а не да се намаляват.

 

Смисълът в политиката е да овластим гражданите, затова съм спокоен, че с това свое действие върнах дебата там, където трябва да се проведе - в Народното събрание и по теми, които са от съществена важност за народа и за гражданите, отбеляза Плевнелиев, цитиран от БТА.

 

Държавният глава заяви, че всяка промяна в Изборния кодекс не трябва да бъде рестриктивна и да намалява и отнема права на българските гласоподаватели, а да им дава повече права.

 

Президентът Плевнелиев присъства на освещаването на параклиса "Свети Архангел Михаил" в Националната гвардейска част и на откриването на обновени и реновирани обекти на територията на представителното военно формирование. На церемонията присъстваха също министърът на отбраната Николай Ненчев и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4121 |09.05.2016 Чисора иска реванш след загубата от Пулев . 3| 4504 |07.05.2016 Доктор: Много пациентки не искат да раждат в болница . 1| 4182 |06.05.2016 Президентът дръпна реч за армията . 7| 4949 |06.05.2016 Валят искания за вето на Изборния кодекс от българи в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads