Реклама / Ads
8| 2945 |20.04.2023 НОВИНИ

Президентът към ПП-ДБ: Второто място е изпитание. Важно е, докъде можете да стигнете с компромиса

.
В президентството Източник: БГНЕС
“Второто място е изпитание за политическите ви принципи, защото трябва да влезете в разговори и общи действия с победителите от ГЕРБ”, посочи държавният глава в началото на консултациите с представителите на ПП-ДБ.

“Чух упреци от членове на вашата коалиция, че бързам с мандатите и възпрепятствам работата на НС и искам да отведа страната към следващи избори през юли. Питам и вас кога виждате подходящо време за връчване на първия мандат. Ако той не сполучи, вторият. Защото от втория от третия няма времеви толеранс, има една седмица. Това са важни въпроси, които искаме да решаваме съвместно, защото българските граждани очакват решения в тяхна полза”, добави Радев.

 

“Време е да направим реформата, без която България не може да е нормална . Огромен приоритет в законодателната програма ще е възможността да се разследва главният прокурор в България. Време в да бъде реализиран Законът за Антикорупционната комисия. Недопустимо е да се делим от Румъния за Шенген и да станем втора категория европейски. Ако искаме България да отиде напред с по-ниски лихви и стабилна банкова система, е важно членството в Еврозоната. В първия мандат не можем да дадем подкрепата си за ГЕРБ-СДС, защото правим това, което казваме и спазваме стандарта си. Готови сме да сложим ясна възможност българският парламент да избере правителство с втория мандат”, заяви Кирил Петков (ПП).

 

Има не само декларативна, а реална подкрепа да бъде завършен успешно процеса за членство на България в Шенген и Еврозоната. Ние и ГЕРБ сме опоненти. Смятаме, че моделът, по който страната трябва да се развива, е различен. Но по тези приоритети след два цикъла избори успяхме да намерим законодателна формула така, че тези закони да бъдат приети. Дори опонентите могат и трябва да се уважават, но има ясни граници, които не могат да бъдат прекрачени. Тези ясни граници са, че няма как ПП и ГЕРБ да работят заедно в изпълнителната власт, няма как да има правителство с участието на ПП ГЕРБ, подкрепено от нас. От друга страна България трябва да се движи напред по зададените приоритети”, посочи Асен Василев.

 

“Времето за първия мандат е въпрос към първия мандатоносител. Ако се стигне до втори, тогава ще се радваме да поговорим за времето, за да може да се сформира правителство. Времето: дали е бързо, или бавно, зависи от това каква цел се гони. Целта на тези консултации и времето, което се дава, е да може да се сформира правителство. В различни ситуации повечето време може да попречи, в някои, повечето време може д спомогне. В момента въпросът е към първата политическа сила. От наша гледна точка, ние имаме ясни приоритети. Помогнахме да се отпуши работата на парламента. В законодателната програма липсват трите проекта за бюджета, които са в правомощията на служебния кабинет. Надяваме се да ги видим скоро”, допълни той .

 

“В парламента успяхме да постигнем консолидация около един безспорен дневен ред. Не става дума за безпринципни компромиси, а за възможността да се реализират големи национални приоритети. Ясно е, че това възбужда чувствителност. И аз потвърждавам, чек коалицията ни е напълно единна в това отношение. Можем да предложим и поемем отговорност за управлението на страната само с втория мандат. Това не ни пречи да работим с опонентите си по конкретни задачи”, каза от своя страна Христо Иванов.

 

Той призова Радев да отпусне достатъчно време, за да може парламентът да успее да приеме поне договорената между първите две политически сили законодателна програма.

 

Президентът заяви, че споделя принципа служебният кабинет да внесе бюджет в парламента, защото няма гаранция дали и кога ще бъде съставено редовно правителство. "Ако не приемем няколко закона, губим исторически прозорец за пълноценна европейска интеграция. В 48-ото НС поех голям политически риск и за първи път удължих процедурата, за да може да се сътави правителство и да се приемат същите тези ключови закони. Почти нищо от това не се случи. Парламентарното време беше употребено основно за ремонт на изборния закон, който всъщност доведе до хаос, а не вдигна избирателната активност. Това време беше употребено за разпити на служебните министри. Бях упрекнат, че искам да управлявам страната еднолично и до безкрай. Според мен, трябва да има време, но трябва да има и коректни и ясни отношения. За тази игра, която в момента провеждаме, трябват двама партньори: парламентът и президентът. Най-гоямата роля на президента е таймингът и връчване на мандатите. Няма нищо подобно, че се опитвам да тласна страната към поредните избори", добави още Румен Радев.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3016 |15.04.2023 Президентът Радев ще присъства на празнично богослужение за Възкресение Христово . 2| 3013 |14.04.2023 На този ден през 1865 г: Президентът Линкълн е застрелян в театъра ”Форд” във Вашингтон . 32| 9278 |14.04.2023 Президентът на Бразилия призова за ”освобождаване от господството на долара” . 18| 2528 |12.04.2023 Президентът Радев открито се дистанцира от САЩ за отечествените МиГ-29

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads