Реклама / Ads
73| 7865 |04.09.2020 НОВИНИ

Президентът потърси сметка от МВР за побоя над невинни хора. Главсекът: Акцията ни бе перфектна

.
Румен Радев
Президентът Румен Радев настоя МВР да установи кои са провокаторите, които окървавиха мирния протест на българските граждани в сряда вечерта. Той настоя полицията да пази живата и здравето на хората, които са излезли да протестират за правата си. Той припомни, че кадрите на полицейско насилие, които се излъчват по света, нанасят сериозен удар не само върху имиджа на страната, но и вредят на икономиката ни.
 

Румен Радев извика в президентството на среща главният секретар на МВР Ивайло Иванов, председателят на ДАНС Димитър Георгиев и шефа на СДВР Георги Хаджиев. Очаквано, Иванов се впусна да защитава полицията, като заяви, че акцията през онази нощ е била перфекта. Нещо повече, той благодари  няколко пъти на всички униформени. Шефът на родното ФБР пък даде да се разбере, че не са имали изпреварваща информация за готвената провокация, като се впусна в общи приказки от рода на това, че когато има нужда  ДНАНС си взаимодейства с МВР. Хаджиев пък обясни, че са търпели толкова време бомбите и паратките, с оглед на гражданския мир. На моменти обясненията на началниците звучаха абсурдно на фона на десетките сигнали за неоправдана насилие. Даваме разговора почти едно към едно:  

 

Ивайло Иванов:

 

Перфектно планирана и изпълнена операция. Полицията се справи перфектно и аз ги поздравявам колегите за тези действия. Те по най-добрият начин се справиха. Просто поздравления за всички, които участваха там. Максимално се държаха да не използват помощните средства-палките. Ако някой е пострадал, нека се жалва. Ще дойде едно друго управление, после след две години ще има друго. Прескартата не дава имунитет на никой. Аз уважавам тяхната професия /бел. ред на журналистите/, но това, че си журналист, не означава, че трябва да биеш полицай, да чупиш, да извършваш престъпления. Покрай тези събития съм забранил вкъщи да пускам телевизия. Ние сме хора, не сме машини. Ние сме с много по-възпитани от тях, с много по-добро образование. Но техният зъл гении  е по-голям. Но ние ще им противодействаме с каквото може.

 

Ние максимално щадим протестиращите. Да не бъркаме демокацията с анархия. Хиляди протести сме охранявали, но мирен протест няма който да е окървавен. Защо на 56 ден се случи това нарушение. Ние сме свикнали да ни обиждат, но не искаме да ни замерят с бомби. Тези управляващи ще си отидат, но други полицаи няма да дойдат.  

 

Водометното оръдие не е измислено от българи, използва се в цял свят, в развити страни като Германия  и САЩ се използва ежедневно. У нас само веднъж е използвано. Всички гледахме камерите за видионаблюдение. Вечерта всички чуваха взривовате, но да ги бутат отдолу колегите,  да ги хващат за слабините, полицаите са живи хора, това не са роботи, да ги хващат за слабините.

 

Който не вярва, точно този колега да видите пораженията по тестиса му от СВУ. Тези момчета и момичета трябваше да се приберат вечерта. Те са полицаи и това е техният дълг, така са обучавани. Не съм съгласен, че полицаите са извършили брутални действия и насилие. Искам да уточня на тези, които протестират и след време ще влязат в изпълнителната власт. Тези полицаи в кордоните ще бъдат пак същите. Когато съм бил на улицата, са ме питали: Защо ги пазите тия? Не пазя никого. Полицаите не са за ден и два. Защо позволяваме блокади, ме питат. Всичко бе нерегламентирано и незаконно. При премахването на незаконните лагери, не бе употребена физическа сила.

 

Това беше една перфектно проведена операция на терен. Ако трябваше да си влезем в правомощията, нормално ли е да се хвърля по институциите? Какво ми беше, като гледах, че се обстрелва МВР, те ги правят на парцали. Трябва ли да ме плашат, че като дойдат на власт, ще дойдат за мен. Не казвам, че всички служители да идеални. 12 часа е бил на крак и 12 часа са го били по главата или са му бъркали между краката да го стискат. Еми може някой тогава да е превишил правомощията.

 

Президентът

 

Явно не разбрахте моите въпроси, явно си личи, че не гледате телевизии. Щяхте да видите кадри с неща, от които вие трябваше да си направите изводи като главен секретар. Никой не напада в момента полицията, но действията й са изключително важни в такава ситуация. Трябва да се запази облика на България. Щяхте да видите кадрите от световния обмен. А от това зависи инвестиции, заплати. Аз казах-еднакво съм загрижен както за полицаите, така и за мирно протестиращите хора.  И едните и другите са български граждани. Въпросът е защо се допуска да има насилие-насилие от провокатори спрямо полиция и от полицията върху мирни и невинни граждани?!  Операторите са го документирали. Това също е недопустимо. Гражданите очакват да получат уверение от вас да не се допуска това. Полицията много дълго издържа на тази бомбена атака, можеха ли да се претивопоставят по-рано на  тези случи?  Най-вероятно тези хора са добре известни. Дали е имало предварително информация, да се направи превенцията, така, че да не се стига до това, което видяхме.  Защото не е добре нито за полицаите, нито за гражданите.

 

Димитър Георгиев:

 

ДАНС рабати с МВР. Ако ние сме имали такава информация, тези лица щяха да бъдат неутрализирани. Мога да уверя, че ДАНС си върши изцяло работата по закон. Ние работим, има доказателства, там, където сме ангажирани с действия. За действията на провокациите, главният секретар описа ситуацията на терен. Има много свободни граждани, които свободно искат да си изразят гражданската си позиция. Нашите колеги са на друга линия.

 

Президент:

 

Коренна разлика има в характера на протеста. Коренна разлика в поведението на протеста именно заради провокаторите. Също обществото очаква отговор-дали тези хора са идентифицирани? Ясно ли е кои са, ясно  ли е как са били организирани?

 

Ивайло Иванов:

 

Да, провокатори имаше. На втори всичко се промени, защото многократно бе призовавано и всяка вечер на протестите за този втори. Организаторите казаха, че трябва да се накървави. Ако направим КПП-та и почнаха да ни обвиняват, че ограничаваме правото да свободно придвижване. Снощи са отстранявани, имаше хора с големи пиратки със смес, която не мога да кажа. Боксове в тях. Ако знаехме кои са, нямаше да търпим колегите. Ако бяхме тръгнали да нападаме… Аз като казах, че не гледам телевизия, става дума за публицистика. Новините ги гледам. Чужди медии не съм гледал, но това, което видяхме всички, сигурно има, не казвам, не казвам, че колегите са действали нормално… ако мислите, че някой е дал заповед някои хора да бъдат пребити. Никога досега не съм давал такава заповед. Аз срещу много лоши хора съм се изправял. За мен честта и достойнството са много важни. Не защитавам никой. Нямаше как, мислехме ,че са много по-малко хората. Защо мирно протестиращите не си тръгват? Като мятаха толкова време бомбите, защо те не си тръгнаха. Имаше хора, които застанаха в началото пред полицаите да ни пазят. Но като видяха какво лети по тях, те са живи хора, дръпнаха се. Има задържани, има повдигнати обвинения. Всички сме наясно, че това, че сме видели едно лице на камера, да кажем кой е той. Ще положим усилия да намерим виновните и защо са били там-мразят полицаите ли, властта? Това е заплаха за убийство, но няма такова обвинение досега.

 

Георги Хаджиев:

 

В тактически план оперативните ръководители на място прецениха с оглед на гражданския мир да бъдем пасивни. Обособи се една група 700 човека агресивни  и арогантни да предприемем действия по изтласкването и разцепването им. При масова безредица има пострадали от двете страни. Ще положим усиля да се изясни, ако има виновни за насилие, да се търси наказателна отговорност. Не е достойно полицаят да бъде поруган но този начин.

 

Президентът:


ДАНС трябва да работи много по-активно и в синхрон с МВР .В МВР сами решавате дали да чакате, доколко да чакате, имате закон и правилник. Изключително важно е от тези действия на МВР как ще се развие нашето общество. Осъждам насилието над полицаите, но не съм съгласен полицаи да бият беззащитни и невинни български граждани. Това нанася сериозен удар върху устоите на обществото. Да се направи възможно с превенция и действия да бъдат защитени здравето и живота на полицаите и българските граждани. Полицията не орган за репресия. Мен ме интересува какво става с българската полиция и българските граждани. Кадрите в световния обмен  не помагат на имиджа на България. Очаквам правата на хората да се защитават. Включително и за тези,  които се задържат, да им бъде осигурен адвокат навреме, както се полага по закон. Нека да се гарантира мирен протест, здравето и живота и на полицаите и на хората, които са излезли да си изразят своите виждани за развитието на България.


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5309 |04.09.2020 Президентът покани на среща гл. секретар на МВР и шефа на ДАНС . 31| 6878 |01.09.2020 Президентът Радев с официално обръщение към народа утре . 18| 11421 |01.09.2020 Петър Бояджиев за Борисов: Давате ли си сметка с какъв перверзен тип си имат работа в България честните хора . 7| 6647 |27.08.2020 Димитър Стоянов: Не президентът е причина за 15% доверие в НС, а такива като симеоновци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads