Реклама / Ads
8| 4838 |10.07.2013 НОВИНИ

Президентът предложи Дунав като общ туристически бранд на 10 държави

.
Източник: Булфото
Oтварянето на директни линии между страните от Черноморския регион би довело до разширяване на отношенията и на пазара.
 

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на откриването на 41-то пленарно заседание на Парламентарната асамблея за черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС).

"Трябва да работим за свързаност и ден по ден да постигаме резултати. Трябва да създадем необходимите предпоставки за сътрудничество между страните от региона. Нека не забравяме всички възможности и за културен, исторически, религиозен и всякакъв туризъм. Имаме изключително богато културно-историческо наследство", посочи президентът.

"Имаме много сериозен план за разкриване като общ туристически продукт - Дунав като общ туристически бранд, Дунав като общ туристически продукт на 10 държави. Имаме шанс да се позиционираме на световната туристическа сцена, но само с интегриран подход", заяви още Плевнелиев.

Реална е възможността през следващите години енергийната тежест на региона да нарасне многократно, смята президентът.

"В свят, в който предизвикателствата са много и разнообразни, се изисква сътрудничество. Кризата през изминалите години имаше много тежко отражение и по отношение на регионалното развитие. Географската ни близост и споделеното културно и историческо наследство създават предпоставки за по-силно сътрудничество. Трябва да изградим модерна енергийна и транспортна инфраструктура и да отворим пристанищата си.

Стремежът за икономическо развитие не бива да бъда на цената на околната среда. На Европейската инициатива Черноморска стратегия беше даден нов тласък. Необходим е ясен план, за да засилим сътрудничеството между народите в региона", каза още президентът.

„От 2009 година България работи много активно и по нейната Дунавска стратегия. Единственият подход за изпълнението на тази стратегия е интегрираният подход. Ние работим, генерираме и изпълняваме важни проекти за реката и хората. Стремежът на Европейския съюз за гарантирането на енергийните доставки отреди специално място на нас.

Убеден съм, че проектът Набуко Запад има своето място на картата на Европа. България работи и по проекта „Южен поток". Реална е възможността през следващите години енергийната тежест на региона да нарасне многократно. България не е изключение, тя разработва свои газови находища. Приветстваме инвестициите и ще продължаваме да договаряме такива, за да може България да има сериозен ресурс за диверсификация", каза още Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6431 |06.07.2013 Министър Терзиева: Ще предложим нов Закон за устройство на територията . 58| 5619 |05.07.2013 Антон Кутев: Президентът показа непознаване на конституцията . 47| 5359 |05.07.2013 Сидеров контраатакува: Президентът зове към преврат . 14| 5478 |05.07.2013 Президентът с изявление за ситуацията у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads