Реклама / Ads
38| 9017 |11.06.2024 НОВИНИ

Президентът Радев внесе смут в срещата на Б9 като отказа военна помощ за Украйна

.
За първи път няма да има обща декларация на формата Б9, а заявление на Полша, Румъния и Латвия, защото няма постигнат консенсус за изход от кръвопролитната война в Украйна. Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от Нова телевизия.
 

Държавният глава е в Рига, където ще присъства на срещата на върха на държавите от Б9, която ще се състои в Рига. В регионалния формат участват България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. В срещата днес ще участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

"Отново ще подчертая готовността на страната да развива собствен отбранителен капацитет и да допринесе за укрепването на възпиращия потенциал на Източния фронт на НАТО. Най-сетне парламентът прие амбициозната програма за модернизация на въоръжените сили и очакваме българската отбранителна индустрия да се възползва. Настоявам за единно информационно пространство, като гаранция за общата сигурност", изтъкна Радев.

 

Той заяви също, че Украйна няма материалните и финансовите ресурси да постигне целите си сама.

Президентът не съобщи кога ще свика консултации с партиите, които влизат в 50-ото Народно събрание след изборите в неделя.







БНР информира, че след срещата ще има заявление на двамата съпредседатели на формата. По предложение на Радев е бил променен първоначалният вариант на съвместното изявление от днешната среща, като е отпаднал текстът, който задължава всяка страна от Б9 да предоставя военна помощ на Киев. "В резултат бе приета позицията всяка страна да решава сама по своя собствена преценка и според своите собствени възможности дали и как да помага на Украйна - дали с военна, с финансова или с хуманитарна помощ", посочи президентът. Той счита това за успех в подкрепа на здравия разум. Според Румен Радев така е направена важна крачка към преместването на фокуса от търсене на решение на военния конфликт на бойното поле, което е свързано с много жертви, разрушения и риск за глобалния мир, към търсене на решение чрез преговори съгласно устава на ООН. "Затова и подкрепяме в това съвместно заявление подготовката за срещата на върха в Швейцария", добави той.

 

По думите на президента има два варианта - мирни преговори или предоставяне на допълнителни материални и човешки ресурси за Киев от страна на НАТО. Според него обаче не е известно накъде води вторият път, който носи и риск за глобалната сигурност. Радев обаче не каза, че мирни преговори са въздможни само ако Путин изтегли войските си от Украйна, които палят, убиват и изнасилват там. Не каза също, че жертвите на бойното поле са заради вероломното нападение на Русия срещу Украйна, започнало на 24 февруари 2022 г. Пропусна също да отбележи, че Путин е този, който погази устава на ООН.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2401 |11.06.2024 Ударът по Русия е помогнал за успокояването на Харков, казва неговият кмет . 13| 2742 |11.06.2024 "Борис да учи, Деница да работи в София". Радан Кънев ще пътува всяка седмица до Брюксел . 0| 3790 |11.06.2024 Ето какво се случва със зеленчуците, които не се продадат в рамките на деня . 15| 2511 |11.06.2024 Ген. Атанасов: Живеейки в силно конфронтационен момент, на тежко разделение в българското общество, ние се провалихме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads