Реклама / Ads
13| 2818 |20.04.2023 НОВИНИ

Радев към ГЕРБ: От вас обществото очаква да съставите правителство възможно най-скоро

.
В президентството
България се нуждае от стабилно правителство възможно най-скоро, а изглежда че избирателите възложиха тази отговорност на ГЕРБ-СДС. С тези думи президентът Румен Радев прие представителите на най-голямата парламентарно представена партия на консултации преди връчването на първия мандат.
 

На "Дондуков" 2 дойдоха лидерът на партията Бойко Борисов, Томислав Дончев и Десислава Атанасова.

 

„Имате водеща роля за решаването на неотложни задачи, като ПВУ, приемането в еврозоната и Шенген, законът за държавния бюджет“, посочи той. Радев отчете, че те са притиснати от времето и изрази опасенията си, че ако не се състави правителство, какво ще правим с бюджета.

 

Радев попита ГЕРБ-СДС колко дълго възнамеряват да водят преговори с ПП-ДБ и дали имат резервен вариант, ако не се споразумеят за правителство с тях.

Бойко Борисов каза, че най-стабилното и сигурно правителство, способно да свърши неотложните задачи и то в много кратки срокове, е правителство с ПП-ДБ и изрази оптимизъм, че то е възможно. Увери и че като партия ГЕРБ ще действа отговорно и няма да допусне фалит на държавата.


"Винаги може да се намери и друг план, но нито ще е стабилен, нито дългосрочен, нито ще подобри перспективите на България. Ние сме отговорни и няма да оставим юни месец държавата във фалит и финансов колапс. Затова опитваме да сме отговорни - полагаме усилия, търпеливи сме. Депутатите от двете коалиции имат изключително единомислие и то не трябва да е проиграно заради загуба на избиратели. Ако България е над всичко, това правителство ще може да се случи", каза още Борисов.


В 17.00 ч. държавният глава ще се срещне с ПГ на "Продължаваме Промяната – Демократична България".


В петък държавният глава ще се срещне с останалите четири парламентарно представени партии – „Възраждане“, ДПС, „БСП за България“ и „Има такъв народ“. След като бъдат проведени консултации с всички парламентарно представени партии Радев ще връчи и първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.

 

От ГЕРБ-СДС попитаха държавния глава дали служебнияа кабинет ще успее да внесе в 49-ия парламент няколкото закона, които остават по ПВУ. Радев отвърна, че те ще бъдат внесени в срок. Според Десислава Атанасова, ако има подкрепа от другите политически сили, спешните законопроекти може да бъдат приети до две-три седмици след сформирането на парламентарните комисии.

 

С избора на председателя и ръководството на парламента започна истинската му работа. До края на следващата седмица имаме намерение да изберем и състав на комисиите. При най-бързи темпове на работа те могат да започнат или до края на следващата седмица, или след 1 май”, каза Атанасова.

 

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2609 |20.04.2023 Радев насрочи дата за консултациите с ”Възраждане”, БСП, ДПС и ИТН . 1| 2900 |19.04.2023 ПП-ДБ ще кажат на Радев, че бюджет 2023 е приоритет за този парламент . 7| 3003 |19.04.2023 Радев дава старт на консултациите за кабинет още в четвъртък. Първи влизат ГЕРБ - СДС, след това ПП-ДБ . 15| 2943 |18.04.2023 Мира Радева: Партиите в 49-то Народно събрание не могат да преборят ламята, а тупат топката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads