Реклама / Ads

4| 4603 |23.09.2021 НОВИНИ

Президентът на РСМакедония дава назад: РСМ е готова за цялостно прилагане на Договора с България

.
Стево Пендаровски
Северна Македония е готова за конструктивен диалог с България, за да осигури цялостно прилагане на Договора за добросъседство и приятелство. Това каза президентът на РСМ Стево Пендаровски на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

„Готови сме за конструктивен диалог с България, за да осигурим цялостно прилагане на Договора за добросъседство и приятелство. Продължаваме да укрепваме нашата вътрешна стабилност и развитие като функциониращо многоетническо общество, основано на принципите на демокрацията, върховенството на закона и правата на човека. Ние сме напълно наясно, че най-добрият възможен принос, който можем да предложим за по-широки стабилност и напредък, е да приложим всички тези ценности у дома, сред нашите граждани", каза той.


Българският външен министър Светлан Стоев заяви пред еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели, че „България се нуждае от конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.“


„България остава последователна в подкрепата си за европейския път на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония. Водени от тази позиция, инвестирахме сериозни усилия за поддържане на открит и пълноценен диалог с нашите съседи и връщане на доверието в отношенията помежду ни”, заяви Светлан Стоев. В същото време той подчерта, че за да подкрепи началото на присъединителни преговори на Република Северна Македония с ЕС, България се нуждае от конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора.


От своя страна българският президент Румен Радев заяви: „Декларациите и обещанията в диалога с Република Северна Македония вече не работят и България очаква ясни правнообвързващи решения, които да доведат до устойчиви и необратими резултати. Само реални резултати в диалога с България ще ускорят процеса на европейска интеграция за Република Северна Македония“.


Румен Радев припомни, че подписаният през 2017 година Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония не се изпълнява и югозападната ни съседка все още не е решила проблемите с езика на омразата и насаждането на превратна представа за България в учебници, музеи и паметници, както и по отношение на правата на гражданите на страната, които открито изявяват българското си самосъзнание.


На сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк Пендаровски заяви също, че Западните Балкани са изправени пред сериозни предизвикателства по отношение на своите европейски интеграционни стремежи.


„Настоящият застой в този процес разочарова гражданите и постоянно намалява техния ентусиазъм за положителни промени. От друга страна, това положение отваря вратата за геополитическа надпревара, но и за различни модели на управление, стесняващи пространството за демократични реформи. Крайно време е да преразгледаме настоящата фаза от най-големия континентален проект след Втората световна война, идеята за обединена, свободна и мирна Европа. Ако искаме стабилни и проспериращи Западни Балкани като важна връзка в континенталната и трансконтиненталната стабилност и сигурност, трябва да разберем, че спешно е необходим пробив по отношение на нейната европейска интеграция“, каза той.


По думите му, като малка държава в Югоизточна Европа, Северна Македония е доказала способността си заедно с Гърция и с посредничеството на ООН да разрешава сложни въпроси, като т. н. „спор за името“, допринесъл за по-нататъшна стабилност в региона. А ефектите от Договора от Преспа, който сега се прилага добросъвестно, каза той, „ще бъдат от полза както за нашите държави, така и за региона като цяло“, съобщава още БГНЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 38| 4850 |23.09.2021 Игор Федик специално за Фрог: Чрез раздаване на паспорти и участие в парламентарния вот Русия нанася удар върху мира в Донбас . 22| 4084 |23.09.2021 Да бъдем бдителни, когато ни продават тигани с комсомолски плам . 14| 3170 |23.09.2021 Цветан Цветанов: С тревога наблюдаваме силното разединение на десницата . 1| 4171 |23.09.2021 Проф. Ивайло Дичев: „Продължаваме промяната“ дава надежда за разместване на картите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ