Реклама / Ads

52| 17612 |11.03.2021 НОВИНИ

Пореден шамар от президента: Сезира КС за Бюрото за охрана към главния прокурор

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
Президентът Румен Радев внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на отделни разпоредби от Закона за съдебната власт и от Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото по защита се определя като самостоятелна организационна структура при главния прокурор.

В последните години чрез последователни промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, в отклонение от конституционния принцип за разделение на властите, при главния прокурор се оказаха съсредоточени всички основни функции по ръководство, контрол и осъществяване на дейността на Бюрото по защита, отбелязват от прессекретарията на държавния глава. По този начин се надхвърлят установените в Конституцията правомощия на прокуратурата и на главния прокурор.

 

В искането на държавния глава се отбелязва, че Конституцията дава на съдебната власт статут на независимост, която обаче може да се ползва само и единствено с оглед на изпълнение на конституционно установените функции на съда, прокурорите и следователите. Тази независимост не следва да бъде употребявана за осъществяване на други задачи извън тях. Като възлага на служителите на Бюрото по защита полицейски правомощия, а поставя самото Бюро в структурата на прокуратурата и под ръководството на главния прокурор, законодателят възпрепятства  упражняването на граждански контрол над осъществяване на полицейски правомощия, с които могат да се засегнат изключително значими ценности като човешкия живот и здраве, свободата, личния живот на лица. Главният прокурор не може едновременно да ръководи Бюрото и да упражнява надзор за законност над неговите действия – това означава да надзирава сам законността в собствените си действия.

 

С пълния текст на искането можете да се запознаете тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 8| 2575 |10.03.2021 Пореден провал в киберсигурността: Хакнаха фейсбука на МО . 7| 2832 |10.03.2021 Прокурорската колегия на ВСС обсъжда шамара от Кьовеши . 9| 3303 |07.03.2021 Екссъдия: Прокуратурата ни все още е по сталински модел, ще има още шамари от Кьовеши . 11| 4638 |05.03.2021 Главсекът на президента: Гаф след гаф, лъжа след лъжа!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ