Реклама / Ads
0| 3003 |21.04.2022 НОВИНИ

Президентът: Ще продължим да помагаме на Украйна в рамките на възможностите си

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
България трябва да продължи да помага на всички хора, които търсят спасение от войната и ще продължим да помагаме на Украйна в рамките на своите възможности. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. Той участва в тържественото отбелязване на празника на район „Оборище“ в столицата.
 

"Но нека да е пределно ясно, че за разлика от други държави, които са далеч от конфликта, България има огромна историческа диаспора. Имаме наши сънародници в Украйна, които в момента са в зоната на военни операции и това изисква много внимателно и отговорно отношение. Отдавна заявих, че България следва да предостави средства за индивидуална защита - бронежилетки, каски и други", добави Радев.

 

За спасените български моряци от "Царевна" край Мариупол държавният глава беше по-лаконичен и посочи, че е "най-важното, че нашите моряци са се върнали живи и здрави. Ние сме благодарни на всички - както на българските институции, така и на украинската, и на руската страна".

 

Радев отвърна и на критиките на президента на България (2012 - 2017) Росен Плевнелиев. "Неговите душевни терзания и думи се разминават с действителността". И подчерта, че поставил пред секретаря по отбраната Лойд Остин за ускорена доставка на изтребителите F-16, които са платени.

 

"Опитът на политиците в Северна Македония да градят идентичност на базата на комунистическия интернационал, а не върху историческата истина, са срещу интересите на гражданите на РСМ, които желаят членство в ЕС. Ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов е човекът, който е отказал на Хитлер да въведе Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора след установяването на югославската диктатура в Македония, избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери, защото са решили да продължат да се наричат българи, а не македонци", коментира президентът по повод последните критики от страна на РСМ към БЪлгария.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3161 |19.04.2022 Министър Генчовска: Ще продължим да подкрепяме Украйна съобразно нашите възможности . 0| 3223 |07.04.2022 Генчовска: Ключово е да продължим да засилваме политическата и практическа помощ за Украйна . 0| 3361 |06.04.2022 Жозеп Борел: Трябва по-малко да аплодираме Зеленски, а да му помагаме повече . 0| 2897 |11.03.2022 Президентът: Държавата да е по-ангажирана с бежанците. Мир не се печели с агресия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads