Реклама / Ads
3| 3045 |05.05.2021 НОВИНИ

На фона на протест: Президентът ще проведе консултации за новия състав на ЦИК

.
Източник: БГНЕС
Държавният глава Румен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за сформирането на новия състав на Централната избирателна комисия. Със свой указ президентът определи правилата за провеждане на публичните консултации и процедурата за назначаване на 15-те членове на комисията.
 

Мандатите са разпределени по следния начин: ГЕРБ - СДС има четирима представители в изборния орган, с по трима са "Има такъв народ" и БСП, по двама имат ДПС и коалицията "Демократична България" и един представител ще има "Изправи се! Мутри вън!".

 

На консултациите държавният глава ще се запознае с предложените от всички политически сили в парламента членове на ЦИК. Вчера Изпълнителното бюро на БСП реши да предложи Емил Войнов като зам.-председател, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. От "Изправи се! Мутри вън!" съобщиха, че предлагат за член на ЦИК Росица Матева, която сега председателства Обществения съвет към комисията.

 

След последните поправки на Изборния закон президентът, освен че ще назначи състава на ЦИК, ще проведе и консултациите за сформирането, които преди се провеждаха в парламента. Румен Радев обаче напомни на критиците си преди дни, че това не означава по-големи негови правомощия:

 

"Като президент по този новия закон, и преди, не мога нито да посоча, нито да избера когото и да било за член на Централната избирателна комисия. Това е отговорност на парламентарните групи, които също номинират председателя и заместниците, и секретаря на Централната избирателна комисия. Разликата в обществените консултации."

 

Пред президента партиите и коалициите ще представят номинираните за членове на ЦИК като имена и длъжности, като трябва помежду си да постигнат съгласие за ръководството. Кой ще е председател и секретар, ако такова съгласие няма, ще се определи чрез жребий.

 

Нито една формация не може да има мнозинство в състава на комисията.  Тези, които не получат председателско място или това на секретаря, имат квота за по един заместник-председател.

 

Изслушването на парламентарно представените партии и коалиции за новия състав на ЦИК, както и връчването на проучвателния мандат на БСП ще се състоят на фона на протести пред сградата на президентската институция, насочени срещу приетите промени в Изборния кодекс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 80| 6479 |03.05.2021 Президентът Радев разпуска парламента на 7-и май, предсрочните избори - 4-ти или 11-и юли . 3| 4700 |02.05.2021 Президентът: Възкресението е лично изживяване, което възражда духа и носи надежда за повече светлина . 8| 3469 |01.05.2021 Димитър Димитров, ЦИК: Няма време! Президентът Радев бързо да назначава нов състав на Комисията . 16| 5958 |30.04.2021 Рекордно бързо: Президентът обнародва Изборния кодекс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads