Реклама / Ads
15| 4730 |28.01.2022 НОВИНИ

Президентът на Украйна: Най-големият риск за Украйна е дестабилизацията отвътре

.
Володимир Зеленски
Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че най-големият риск за страната му е дестабилизацията отвътре, включително под формата на икономическа криза, предаде Ройтерс.
 

НАТО е единственият гарант за сигурността на Украйна в нейното противопоставяне с Русия, изтъкна украинският лидер на пресконференция. Зеленски подчерта, че източноевропейските страни, членуващи в НАТО, също може да бъдат засегнати от кибератаки и други тактики за сплашване от Москва.


Той не изключи по-нататъшна ескалация на напрежението в отношенията с Русия и отправи критики към прекалено голямата, по думите му, паника около състоянието на украинската икономика. "Не казвам, че ескалацията не е възможна, но не се нуждаем от тази паника", каза Зеленски и добави, че именно това е казал вчера по телефона на президента на САЩ Джо Байдън.


Според Володимир Зеленски настоящата ситуация е сериозно предизвикателство за НАТО, защото някои европейски страни си мислят, че не бива да се рискува с приемането на Украйна в алианса. "Ако избухне обаче пълномащабна война, тя ще бъде по границите на някои държави от НАТО", предупреди Зеленски.

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е готов да се срещне с руския лидер Владимир Путин във всякакъв формат. Това заяви той в петък на пресконференция с участието на чуждестранни медии, която беше излъчена от телевизионния канал "Украйна-24".

 

По-рано руският външен министър Сергей Лавров изрази готовност да приемат Зеленски в Русия, за да обсъдят нормализирането на двустранните отношения, но ако украинският лидер възнамерява да разгледа въпросите на Донбас, тогава трябва да се свърже с контактната група по съответната тема. Като възможни места за срещи той посочи Москва, Санкт Петербург и Сочи.


В отговор Зеленски обаче изрази недоумение защо срещата трябва да се проведе в Сочи и предложи Одеса.


Зеленски каза също така, че иска да обсъди въпроса за Донбас с ръководството на Руската федерация и не разбира защо тази тема не може да бъде изведена на двустранно ниво.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4887 |28.01.2022 Провокацията е факт! Президентът на РСМ все пак се срещна с ОМО ”Илинден” . 14| 12324 |28.01.2022 Хърватски министър: Президентът ни орезили пред България и Украйна . 6| 3147 |28.01.2022 Петър Витанов в интервю за EURACTIV: Най-големият проблем ще е санкционирането на бедните . 46| 3116 |28.01.2022 Кризата в Украйна: Байдън предупреждава, че Русия може да нахлуе следващия месец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads