Реклама / Ads
11| 3739 |08.02.2022 НОВИНИ

При конфликт в Украйна имаме газови резерви за седмица, изчисляват енергийни експерти

.
Васко Начев, Явор Куюмджиев Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
Евентуален конфликт в Украйна ще рефлектира на доставките на газ за България. В тази ситуация имаме резерви за една седмица. Все пак имаме по-големи шансове да не ни спрат доставките, защото нашият газ от Русия идва през Турция, а не през Украйна. Това прогнозираха в ефира на Bulgaria ON AIR енергийните експерти Васко Начев и Явор Куюмджиев.
 

В коментар за сделките на новото ръководство на „Булгаргаз“, сключени на 4 февруари, Начев обясни:

 

„В този ден за 7-8 часа са направени 18 сделки, продадени са 37 400 мегаватчаса. Цената, на която са сключвани сделките, е спрямо цената на борсата в съответния ден. Ако някой иска да омаловажи нещата, които бившето ръководство е правило, насочвайки фокуса на внимание към датата 4 февруари, може да го направи с всякакви интерпретации“.

 

Той открои основните разлики между сделките на старото и новото ръководство на „Булгаргаз“:

 

„Прави впечатление, че за целия декември на частната борса „Булгаргаз“ е направил 117 сделки за 257 000 мегаватчаса. От тях 97% са купени от един играч, останалите – от други двама консуматори. Част от сделките са сключвани на цена под борсовата. Не всички сделки са стигали до максимално възможната цена, която е можела да бъде реализирана. Над 1 млн. лв. са пропуснатите ползи от всички сделки през декември“.

 

Бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев отбеляза, че продажбата през борсата е най-прозрачният начин за търговия с газ.

 

„Предишното ръководство беше отстранено за същото нещо, което прави новото ръководство. Дали е реализирало сделка на 4 февруари за 3 секунди или не, не е толкова важно. Предполагам, че е ставало въпрос за договорка. Появяването на някакво количество на борсата и реализирането за 3 секунди означава, че някой е знаел и е имал парите и гаранциите. Дори и да е имало предварителна договорка - това не е неморално, не е и незаконно“, подчерта той.

 

Според него нямало причина да се мисли, че някой умишлено се е намесвал в работата на „Булгаргаз“, за да ощети българските потребители.

 

„Не вярвам в такива конспиративни теории. Или че не сме доставяли повече азерски газ, за да купуваме по-скъпия руски газ. На теория можем да договорим по-евтин руски газ. Сърбия успя, Унгария също“, добави бившият зам.-енергиен министър.

 

Васко Начев обаче е сигурен, че „Булгаргаз“ е можел да доставя по-евтин газ, но не го е направил.

 

„В продължение на много месеци лично Николай Павлов обясняваше как няма никаква възможност за внос на повече азерски газ, тъй като интерконекторът не е готов. Шефът на „Булгартрансгаз“ обаче в прав текст заяви, че няма проблем за внасяне на цялото количество. А това зависи единствено от договора с азерския консорциум. Въпросът е коя е причината „Булгаргаз“ да не го прави – дали е еднолично решение на директора или има външна намеса“, коментира той.

 

Начев е убеден, че азерският газ няма да бъде толкова евтин през лятото. И двамата енергийни експерти изразяват скептицизъм, че интерконекторът с Гърция ще бъде завършен до 1 юли.

 

„От 1 юли, когато ще имаме възможност да внасяме цялото количество азерски газ, той няма да е с толкова атрактивна цена. Имам подозрения, че интерконекторът няма да е готов за 1 юли, но за новата газова година, която започва от 1 октомври - ще е готов“, заяви Васко Начев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 3721 |08.02.2022 Путин към Украйна пред Макрон: Харесва ти или не, красавице моя, ще търпиш . 2| 3025 |08.02.2022 Украйна: Зеленски обеща смартфони на ваксинираните пенсионери . 36| 3596 |08.02.2022 Министър Янев: Случващото се в Украйна пряко застрашава нашата сигурност . 31| 3373 |08.02.2022 Байдън: „Северен поток 2“ няма да има, ако Русия нападне Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads