Реклама / Ads
0| 2650 |27.07.2022 НОВИНИ

НС прие промените в ЗСВ относно европейските прокурори

.
Източник: архив
Парламентът прие на второ четене промените в Закона за съдебната власт, с които се урежда работата на европейските делегирани прокурори. Вносител на измененията е Министерският съвет.
 

Промените са свързани със съответния европейски регламент относно създаване на Европейска прокуратура.

За осъществяване на своите функции европейските делегирани прокурори ще се подпомагат от самостоятелна администрация, включително самостоятелни регистратура и деловодство. Дейността им ще се организира от оправомощен от Европейската прокуратура европейски делегиран прокурор.

 

Министерският съвет следва да предостави на Висшия съдебен съвет (ВСС) сграда за осигуряване дейността на европейските делегирани прокурори. Средствата за администрацията на европейските делегирани прокурори ще бъдат осигурени от бюджета на съдебната власт, предвиждат още приетите текстове.

 

Възражения срещу промените имаше опозицията. Според Александър Несторов (ДПС) законът има много несъвършенства и е некачествен. Бранимир Балачев (ГЕРБ-СДС) определи закона като „безсмислен“. От „Възраждане“ имаха няколко свои отделни предложения, но те не бяха приети в зала. 


Атанас Славов ("Демократична България") каза, че европейската прокуратура се изгражда изцяло независимо от националните прокуратури. Според Крум Зарков („БСП за България“) законът е изключително важен. Той отхвърли твърденията, че се създава паралелна прокуратура. 

 

Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) каза, че е гласувал „против“ законопроекта, защото, по думите му, той е в разрез с правото. Понеже, за съжаление, утре или вдругиден се разпускаме, няма да имаме време да пуснем искане пред Конституционния съд (КС) за обявяване на противоконституционен току-що приетия закон, каза той, цитиран от БТА.

 

Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова отговори на Чолаков, че няма притеснение от КС. По думите й текстовете са съгласно изискванията. Тя благодари на мнозинството за подкрепата на законопроекта. Българският народ очаква справедливост, иска злоупотребите с евросредства да бъдат разследвани и съответно виновните – изправени пред съда, посочи министърът в оставка. Йорданова каза, че с приемането на законопроекта България изпълнява регламента за Европейската прокуратура, който изисква всяка страна-членка да осигури ресурса за обезпеченост на европейските делегирани прокурори.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 18095 |27.07.2022 Илиян Василев: Предизборната коалиция между ПП и ДБ е силен мобилизационен ход. Дано ПП оценят и приемат . 0| 2728 |27.07.2022 Парламентът ще гласува промените към офертата за самолетите F-16 Block 70 . 0| 9366 |26.07.2022 ИТН на нож! Обърна с главата надолу промените за КПКОНПИ, разделянето на Комисията било ”нескопосано” . 0| 2823 |26.07.2022 Здравната комисия прие промени, относно лечението на деца до 18 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads