Реклама / Ads
28| 4173 |04.10.2023 НОВИНИ

НС прие споразумението между властта и протестиращите миньори

.
След бурни дебати в пленарна зала депутатите в Народното събрание приеха постигнатото споразумение между изпълнителната власт, синдикатите и протестиращите миньори заради така наречените териториални планове за регионите, които ще бъдат засегнати от прехода към зелена енергия.
 

"За" гласуваха 133-ма депутати. "Против" са 66. "Въздържали се" няма. Един от ГЕРБ е гласувал с "против". От ПП-ДБ - двама.

 

.

 

След пет дни на демонстрации от страна на енергетиците заради така наречените териториални планове, вчера бе постигнато споразумение между синдикати, протестиращи и изпълнителната власт, а днес депутатите го гласуват на извънредно заседание.


"Това споразумение беше искане от протестиращите, които дойдоха с предложение от шест точки. Искането това споразумение да бъде внесено в НС беше на протестиращите и ние се съгласихме. Всеки, който оспорва нуждата от такова споразумение, възразява срещу техните искания. По отношение на ПВУ и териториалните планове - казах го няколко пъти, но който не иска да го чуе, не го чу. Ще го кажа отново - с внасянето на териториалните планове и предложенията за промени в ПВУ изпълняваме точно тези решения, които са в основата на точка 2”, посочи от парламентарната трибуна премиерът акад. Николай Денков.

 

Заради репликата му "неуважаеми депутати" се стигна до призиви за оставка. От ИТН и "Възраждане" инициираха подписка за вот на недоверие срещу правителството.

 

С решението се възлага на Министерския съвет да продължи процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и да започне процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни диспечируеми електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход. Срокът е до 31 декември 2023 година.


Възлага се Министерският съвет да изпълни решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 г. и 12 януари 2023 г. чрез преговори с представителите на Европейската комисия с участието на по един представител на национално представените синдикати в сектор „енергетика“ за недопускане в дългосрочен план на прекратяване функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на Българския енергиен холдинг (БЕХ).


Министерският съвет се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако те работят изцяло на пазарен принцип в съответствие с европейското и национално законодателство. Срокът е до 30 ноември 2023 година.

Решението включва изработване на проект на енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., с участие на социалните партньори паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план енергетика и климат, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа. Срокът също е до 30 ноември.


Предвидена е прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Създаване на комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори, в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Срокът е до 31 декември тази година.


В решението е записано категорично отпадане от териториални планове за справедлив преход на предприятия за конверсия на въглищните региони, като срокът е до 31 октомври 2023 година. Предвидено е проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за "ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД. Срокът е до 31 март 2024 година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3736 |04.10.2023 Тони Попов, „БСП за България“: “Люлин“ е нашият дом, може да бъде чист, зелен и сигурен . 1| 3586 |04.10.2023 Североизточна Турция е в клопката на наводнения и свлачища . 4| 3657 |04.10.2023 Протестиращите на АМ “Струма” губят търпение. Канят се да щурмуват София . 1| 3616 |04.10.2023 Фон дер Лайен става мишена в Брюксел заради румънския скандал с българската "Евроинс“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads