Реклама / Ads
1| 4140 |10.04.2017 НОВИНИ

Приключи гласуването в чужбина за референдума в Турция

.
Реджеп Ердоган
По цял свят приключи гласуването на турските избиратели за конституционния референдум в Турция, който ще се проведе на 16 април. За значението на този вот разказва Александър Андреев от Дойче Веле по БНТ.
 

Във вота са участвали над един милион турски граждани от общо 2,9 милиона потенциални гласоподаватели. Само в Германия бюлетини пуснаха около близо 700 хиляди души - половината от имащите право на глас в турски избори.

 

50% от общо 110 хиляди турци са гласували и в Австрия. Гласуването извън Турция продължи две седмици. На конституционния референдум на 16 април право на глас имат около 55 милиона турци, като допитванията засега показват изравнени шансове, тоест - гласовете от Германия и от други държави с големи турски общности, например в Австрия, Холандия , могат да се окажат решаващи.

 

Турският президент Ердоган многократно призова турците зад граница да гласуват със „за", а атмосферата истински се нажежи, след като турски министри не бяха допуснати да агитират в Холандия и в Германия. Това сериозно увреди най-вече германо-турските отношения, особено в резултат от нападките на Ердоган, който обвини канцлерката Меркел, че подкрепя терористи и на няколко пъти направи исторически паралели с нацизма.

 

Турците в Германия в мнозинството си подкрепят ердогановата Партия на справедливостта и развитието, както показа вотът им на парламентарните избори през 2015, когато подкрепата за Ердоган в Германия беше с 10 пункта по-висока, отколкото в Турция.

 

Лидерът на Зелените в Германия Джем Йоздерим, който сам е от турски произход, смята, че за тези нагласи е виновна и германската политика, която години наред загърбваше интеграцията на турците. Според представители на турската общност в Германия, в сегашното гласуване за референдума гласовете на тукашните турци ще бъдат приблизително поравно разделени между „евет" и „хаир", тоест „да" и „не".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4874 |09.04.2017 Радев ще се обърне към нацията за гласуването в чужбина . 6| 4097 |05.04.2017 От екипа на Радев написали законопроекта за премахване на гласуването в чужбина . 6| 3977 |05.04.2017 Чиновник се оказа виновен за скандала с гласуването на българите в чужбина . 4| 4865 |05.04.2017 Михаил Константинов: Резултатът от гласуването в чужбина е нула

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads