Реклама / Ads
7| 4835 |01.06.2020 НОВИНИ

Природният газ поевтинява с 2,02 лева спрямо месец май

.
Източник: БГНЕС
Природният газ поевтинява с 9%, или 2,02 лева спрямо месец май. Цената на природния газ за юни ще е 20,33 лв./MWh /без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС/.
 

Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг, предаван на страницата на Комисията, след края на днешното закрито заседание на регулатора, на което беше утвърдена цената на природния газ за този месец.

 

В своето решение КЕВР е определила също и цената за продажба на природен газ от крайните снабдители на клиенти, присъединени към газоразпределителните мрежи. КЕВР няма да променя цената на топлинната енергия, произвеждана от енергийните дружества от сектор "Топлоенергетика".

 

"Причините за това е, че не се изпълняват условията на новоприетата Наредба за регулиране на цената на топлинната енергия'', добави Иван Иванов.

 

Той уточни, че три са причините за това решение. През юни тези енергийни дружества не произвеждат топлинна енергия за отопление на битови потребители. Освен това цената на природния газ бележи историческо намаление. И на трето място - ако се променят цените, те биха действали не повече от 10 дни, защото процедурата по новата Наредба за регулиране на цената на топлинната енергия отнема около 20 дни.

 

Председателят на КЕВР отбеляза, че регулаторът ще отчете промяната на цената на природния газ в своето годишно решение, което ще приеме на 1 юли.

"По такъв начин няма да бъдат ощетени нито със стотинка дори крайните потребители на топлинна енергия", изтъкна Иван Иванов. Той допълни, че от КЕВР биха постъпили по същия начин, ако цената на природния газ се бе повишила.

 

Намаляването на цената на синьото гориво дойде след успешната договорка между "Булгаргаз" и руският доставчик "Газпром". Според нея ценообразуването ще се право по нов механизъм, според който доставната цена ще се образува по хибридна формула, включваща петролна компонента и хъбова индексация, която е преобладаваща във формулата.

 

Междувременно стана ясно, че руският доставчик "Газпром" е загубил своите лидерски позиции на турския пазар. Независимо от построяването на "Турски поток" Русия и Турция не се разбраха за цената и за Турция е по-евтино да купува втечнен газ от други доставчици. За първите четири месеца делът на руската компания е паднал от 31 на 24,5 % за сметка на увеличените доставки от Азербайджан, Катар и Алжир.

 

През март руските доставки за Турция са се сринали около 3,5 пъти до 3,72 млрд. кубически метра.

 

Поевтиняване ще има и в цената на битовото електричество. От 1 юли с половин процент средно ще намалее разходът за ток за домакинствата в страната, сочат данните на енергийния регулатор.

 

Намалението за „Енерго-Про“ ще е с малко под 2 на сто, а за ЧЕЗ - с половин процент. За потребителите на EVN ще има поскъпване с 0,15 процента.

 

Иван Иванов обясни още, че на 10 юни енергийният регулатор ще вземе решение с колко трябва да поевтинее топлоенергията със задна дата от август миналата до март тази година. Очакването е, че потребителите ще бъдат компенсирани още с изравнителните сметки за парно и топла вода.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5470 |29.05.2020 Дефицит от 350 млн. лева за месец май очакват от Министерството на финансите . 4| 5075 |27.05.2020 Социалната пенсия скача с близо 10 лева . 4| 5600 |27.05.2020 Мария Лалева: Миналото е тих убиец. Ние сме нашето настояще . 5| 5291 |25.05.2020 Над 54 хиляди лева струват мерките срещу COVID-19 в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads