Реклама / Ads
0| 3963 |16.01.2020 НОВИНИ

Проблемите със Закона за личната помощ скараха управляващи и опозиция

.
Народно събрание Източник: БГНЕС
Държавата се клати, а политическите скандали се множат. Парламентарни престрелки по линия на социалната политика се разразиха в Народното събрание днес.
 

БСП обвини правителството, че иска да пести от уязвимите, а социалният министър Деница Сачева застана на контра и припомни, че законът е дело на бившия омбудсман Мая Манолова и е вкаран в парламента не от кого да е, а от левицата.

 

За какво става дума?

 

Близо 13 хиляди души с увреждания останаха извън обхвата на Закона за личната помощ и се оказаха без лични асистенти от началото на тази година. Предстои Социалното министерство да установи колко точно е техният брой и активно работи за решаването на проблема, увери Сачева. Към този момент се знае, че това са около 13 хиляди души, като около 5 000 са възрастни хора над 65 години.

 

До края на тази година Законът за личната помощ въвежда ограничения да може да се ползва личен асистент само от хора и деца, които имат 90 и над 90% степен на увреждане. По този начин се създава дисбаланс и в системата влизат много хора, които до момента не са получавали тази услуга. Броят на получателите расте, като от септември досега от 5 000 те са достигнали 20 хиляди души, но същевременно извън обхвата са останали хора, които до момента са имали право на лична помощ.

 

За да се реши проблема в момента се разработва национална програма за грижи в домашна среда, която да покрие нуждите на колкото се може повече от тези хора. Освен това се обмислят промени в Закона за личната помощ, защото има текстове, които биха могли да създават и бъдещи проблеми. Ще се търсят и начини през бюджетите на общините и през оперативната програма за развитие на човешките ресурси да се осигурят социални услуги на хората, обясни Сачева.

 

И БСП отвърна с нападка - правителството пести от уязвимите в държавата. И всичко това идва на фона на готвения вот на недоверие, в чиято подкрепа се обявиха и от ДПС.

 

Колко точно ще се разклати държавата и дали ще падне правителството, ще стане ясно, но това е друга тема.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4249 |15.01.2020 ”Дупка” в закона: Защо частни болници могат да купуват лекарства на по-високи цени? . 25| 12469 |12.01.2020 Шефът на Здравната каса Дечо Дечев се оттегля заради Ананиев и лобистки текстове в закона . 1| 3762 |08.01.2020 Президентът свиква КСНС заради проблемите в Близкия изток . 9| 3957 |07.01.2020 Петя Аврамова: Вторачването в оставката на един министър не решава проблемите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads