Реклама / Ads
4| 2628 |29.02.2024 НОВИНИ

Проф. Александър Маринов: Същественият спор е за съдебната власт и антикорупционната структура

.
Университетският преподавател проф. Александър Маринов Източник: БГНЕС
"Спорът се подвежда под общото понятие "регулатори". Той е за съдебната власт и за антикорупционната структура. Нито едните, нито другите са готови да отстъпят на опонентите си контрола върху тези ключови структури".
 

Това мнение изрази пред БНР проф. Александър Маринов, политически анализатор и преподавател в СУ "Свети Климент Охридски", във връзка с причините за растящото напрежение в управляващото мнозинство преди предстоящата ротация.

 

"И двете страни искат да получат някакво надмощие. Въпросът е дали с тези взаимни ултиматуми няма да се стигне до невъзможност да се постигне споразумение. Вече не виждам възможност за заден ход, освен ако една от двете страни не направи генерален компромис. В момента нито една от тях не е склонна да го направи. Въпросът е кой ще мигне или кривне пръв. Не знам дали калкулират последиците, ако се стигне до избори. Възможно е нито една от двете страни да не отстъпи. Трудно ще е да го обяснят пред актива на своите партии", смята университетският преподавател.





Според него възможностите на външния фактор да предопределя решенията у нас се надценяват.

 

"Става въпрос за обществени настроения и ако бъде направен компромис, за да не се стигне до избори, тогава цената нараства и някой ще я плати. Всеки си прави сметка, че скоро може да стане напълно излишен, включително за своята партия", каза още специалистът.





Проф. Маринов очаква оценките, които министър-председателят акад. Денков и вицепремиерът Габриел трябва да дадат за работата на министрите. 

 

"Би трябвало да са публични. Това е един вид отчет. Едните казват нищо повече от размяна на Денков и Габриел, другите говорят за смяна на половината правителство. Съмнявам се, че оценките на Денков и на Габриел ще съвпаднат. Тогава какво се случва?!", попита той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2855 |29.02.2024 Британският главнокомандващ Тони Радакин: Путин не иска война с НАТО, защото знае какъв ще е резултатът . 1| 2572 |29.02.2024 Ето какво пише в съвместното заявление, подписано от Денков и Зеленски . 0| 2447 |29.02.2024 Израелският министър на отбраната настоя всички партии в правителството да подкрепят реформата му на военната служба . 3| 3197 |29.02.2024 Започва доставянето на 360 нови високопроходими автомобила за охрана на границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads