Реклама / Ads
51| 3020 |17.01.2022 НОВИНИ

Проф. Александрова: Децата са най-слабо защитени и най-слабо ваксинирани

.
Проф. Радостина Александрова Източник: БГНЕС
"Грипът не се е променил. Основните месеци на грипния сезон са януари и февруари. Няма как сами вкъщи да разграничим дали сме заразени с грипен вирус или коронавирус. Има десетки респираторни вируси и клиничната картина доста трудно може да се разграничи. Това може да стане с тестове", заяви вирусолгът от БАН проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR.
 

Все още няма достатъчна информация за протичането на едновременно инфектиране с грип и коронавирус. Трима от четирима заразени и с двата вируса по-бързо и по-сериозно развиват дихателни проблеми, сочи китайско проучване, цитирано от проф. Александрова.

 

"Двата вируса биха могли и да си помагат. Всеки вирус се стреми да надхитри гостоприемника. Беше изказана хипотеза, че грипният вирус е спомогнал за разпространението на коронавируса. Експериментите показаха, че в тези случаи може да има по-сериозно заболяване. Те обаче не се засичат в една и съща зона", обясни гостът.

 

Беше доказано, че един и същи човек може да бъде инфектиран с два различни варианта на коронавируса, макар и много рядко това да се случва, отбеляза още вирусологът от БАН. Отново се оказва, че те не атакуват едни и същи места от организма ни.''

 

Вирусологът изтъкна, че има хора, които никога не биха се инфектирали с коронавирус. Експертите търсят такива хора сред двойки, в които единият човек въобще не е бил aфектиран.

 

"Ако успеем да изследваме добре и достатъчно голям брой такива хора, това ще отвори вратата към нови профилактични и терапевтични подходи за борба с коронавируса", подчерта проф. Александрова.

 

Поне две фирми работят върху комбинирани ваксини срещу грип и Ковид-19. Едната от тях е постигнала заложените цели, а клиничните проучвания продължават, стана ясно още от думите ѝ.

 

"Преди пандемията доста подценявахме вирусите. От грип всяка година боледуват 20% от световното население, а броят на жертвите може да достигне 650 хил. Няма два еднакви сезона. Ваксините срещу грип и Ковид-19 може да се поставят дори в един и същи ден", каза още тя.

 

"Има данни, че Омикрон протича по-леко. Доколко е по-лек наистина, трябва да видим какво става при среща на Омикрон с хора, които не са ваксинирани или не са боледували от Ковид-19. Децата са най-слабо защитени и най-слабо ваксинирани", посочи проф. Александрова. 

 

Информацията за поява на тромбози след поставяне на бустерна доза тя коментира по следния начин: Нужен е доста по-голяма брой хора да видим как стои въпросът с редките събития. Няма идеален медицински продукт. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3195 |17.01.2022 Стряскаща прогноза на проф. Кунчев: До март ще имаме по 70 000 заразени с COVID-19 на ден . 8| 2916 |17.01.2022 Проф. Витанов: Най-зле е положението с COVID в Силистра, Русе, Велико Търново и Габрово . 15| 9635 |17.01.2022 Проф. Иван Илчев: Премиерът каза ”започваме наново” със С. Македония, грешка е . 23| 6825 |17.01.2022 Николай Хаджигенов: Именно Гешев държи корупцията и изкарва децата ни в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads