Събота, 21 Октомври 2017, 22:39
Frognews
1| 3449 |26.11.2016

Проф. Анастас Герджиков: Министрите трябва да са млади

.
Проф. Анастас Герджиков
Един университет не само трябва да е стабилен финансово, с високо образователно качество и високи научни резултати, а трябва да бъде и средище на обществен дебат, на културни събития, да е отворен към обществото и да създава хора, които да водят нацията. Това мнение изрази ректорът на Софийския университет ”Свети Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков.
На въпрос дали той би участвал в служебно правителство, проф. Герджиков коментира, че вече е на възраст, в която не смее да казва "не" предварително, но интересът му към политиката рязко е спаднал, когато преди 15 години е бил зам.-министър в продължение на две години.

На въпрос дали би насърчил и добре ли е професорите от СУ да бъдат гръбнака на правителства, професорът каза: "Насърчавам всички млади хора да участват с политически дебат, с готвенето на политики, не непременно правенето да политика. Колкото до правенето на политика, мисля, че младите хора трябва да се насочат към това. Човек с възрастта се изхабява и идеите му стават все по-малко, енергията също. Мисля, че трябва хората между 30 и 40 години да са много по-активни в това отношение".

"Мисля, че министрите трябва да са млади. Има една възраст, след която си натрупал достатъчно опит, а още не си отегчен и уморен, имаш инициативата и активността да осъществиш реформи", коментира проф. Герджиков пред Дарик.

Образованието е критерий за житейски успех и заплата и в момента, напомни ректорът на СУ. Проф. Герджиков каза, че е почитател на рейтинговата система за университетите, защото тя показва във всяко професионално направление каква е реализацията и средната стартова заплата например, така че ясно се вижда каква е ползата от висшето образование за по-нататъшния успех. По думите му рейтинговата система е еволюирала, след като е започнала с голям брой субективни критерии, в които е трябвало да се интервюират хора, и все повече се развива в това да се ползват обективни критерии - реализация на пазара на труда, средна стартова заплата, научни публикации на университета и тяхното влияние и цитати в направлението, за което става дума.

Голяма част от хората, завършили висше образование, не работят по специалността си, и аз не мисля, че това е лошо, каза ректорът на СУ. По думите му висшето образование дава много други качества, способности и компетентности освен тясната специализация в дадена област.

В цяла Европа се обсъжда как да се признае на бежанците тяхната степен на образование, след като много от тях имат такава, но не могат да го докажат, коментира ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Той напомни, че много от мигрантите пристигат в Европа без документи, включително без дипломи за образование.
На въпрос какво трябва да се направи, за да се признае квалификацията им, той посочи: "Очевидно трябва да се направи нещо като изпит, защото в много от случаите няма как да се обърнеш към съответната държава и да получиш потвърждение, че даден човек е завършил съответна степен - средно или университетско образование. Така че трябва да се намери начин за признаване на квалификация по друг път, не чрез документи", каза той.

Проф. Герджиков посочи, че обикновено това става през държавни институции, които използват услугите на висшите училища. Висшите училища са тези, които признават висше образование и в момента. Ние можем да направим това не само въз основа на документи, но и чрез изпити, държавата просто трябва да го поиска от нас, каза ректорът на СУ.

Проф. Герджиков призна, че не му е известен случай, в който имигрант да се е интересувал как да стане студент в СУ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Ректори на ВУЗ-ве с мораториум върху разрастването на университети 0| 1156 |21.10.2017 . Рекордна награда: Властите в Малта предлагат $1 млн. за главата на убиеца на журналистката 2| 1313 |21.10.2017 . Дете в болница от дима на факлите на стадиона, 39 души са арестувани 0| 1273 |21.10.2017 . Хиляди излязоха на протест в Барселона 0| 1396 |21.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах