Реклама / Ads
4| 3514 |05.02.2022 НОВИНИ

Проф. Ангел Димитров: Недопустимо е да се прекратява дейността на историческата комисия

.
Проф. Ангел Димитров
Недопустимо е да се прекратява дейността на историческата комисия, защото ще е в разрез с Договора за добросъседство. Има лична позиция на колегата Драги Георгиев, която не е желание да се прекъснат разговорите, а напомняне, че вниманието върху членовете на комисията в Северна Македония става натрапчиво и усещат натиск. Притеснява ги като историци и личности.
 

Това заяви съпредседателят на българо-македонската историческа комисия проф. Ангел Димитров по Нова нюз. По думите му те възприемат Гоце Делчев като символ на обособеността им от всички други.

 

"Изпращането на външния министър Генчовска на честването е било с цел хармония. Не съм щастлив от начина, по който бе почетена паметта му. Това са смущаващи знаци за промяна, а не сигурни. Бих се радвал почитането на паметта се изразява масово от хората, не само като политическо мероприятие", посочи той. И допълни, че срещата на Пендаровски с ОМО "Илинден" на пръв поглед няма нищо смущаващо, но трябва да се знае каква е тази организация.

 

"Новата им идентичност е статистически незабележима, те са доказан изразител на сепаратистки идеи", коментира проф. Димитров. И сподели, че е израз на политическа и историческа неграмотност да твърдиш, че етническите македонци са дали сериозен принос за САЩ, а имаш предвид цялата стара емиграция.

 

Професорът уточни, че е имал известни резерви относно посещението на Петков в РС Македония, но сега трябва да се види какви резултати ще даде. "Ако не даде добри резултати и ентусиазмът се охлади, можем да дадем ясна оценка", подчерта историкът. И обясни, че застоят в преговорите в комисията е забележителен. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3380 |05.02.2022 Проф. Ангел Димитров: В поведението на Северна Македония при двустранните отношения има цикличност . 6| 3220 |05.02.2022 Проф. Габровски: Понякога трябва да спазваме процедури, които не са човечни . 11| 9854 |05.02.2022 Проф. Ива Христова: От април вълната ще е изчезнала . 5| 5013 |05.02.2022 Проф. Даниел Вълчев: Трябва такива реформи, че обикновения човек да не го интересува кой е главен прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads