Реклама / Ads
17| 3708 |27.02.2021 НОВИНИ

Проф. Балтов: Вероятно утре възстановяват имунизацията в първите четири фази

.
проф. Асен Балтов Източник: БГНЕС
Вероятно утре възстановяват имунизацията в първите четири фази от прословутия ваксинационен план. “Зелените коридори” пък ще се възобновят тогава, когато в страната пристигнат по-големи количества от одобрените за ЕС препарати срещу COVID-19.
 

Това стана ясно от думите на директора на УМБАЛСМ “Пирогов” проф. Асен Балтов. 


Думите му идват на фона на скандалите около ваксинацията в страната. Масовата имунизация срещу COVID-19 на всички желаещи бе спряна само дни след като започна заради недостиг на количества от препаратите на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca. 


Решението съвпадна и със статия на агенция “Ройтерс”, в която стана ясно, че компанията AstraZeneca няма да успее да изпълни ангажиментите си към ЕС и за второто тримесечие от тази година и количествата за държавите-членки на блока ще са значително по-малко. “Ваксини няма” пък придружаваше процеса по масова ваксинация у нас, въпреки че властта се похвали в добрата организация, а премиерът разпореди количества ваксини да има и в най-малките населени места. И на фона на целия този хаос британското издание “Гардиън” пък информира, че България е използвала едва 2 035 от получените общо 117 600 дози от ваксината на AstraZeneca. 


“От първа до четвърта фаза може би ще бъдат възстановени от утре с AstraZeneca, която ще дойде или довечера, или утре рано сутринта се чака и веднага ще бъде преразпределена по РЗИ-та и от РЗИ-та към съответните лични общопрактикуващи лекари и ваксинационните пунктове. Още “зелени коридори“ няма да бъдат възстановени, защото чакаме да дойдат още две пратки с ваксини в началото на следващата седмица. Да има възможност широко да се отворят. Иначе ще отворим за един ден, ще свършат ваксините и после пак ще има напрежение. По-добре е да се изчака два-три дена и тогава вече, когато има наистина достатъчно количества, да започнем да работим“, посочи пред БНР проф. Балтов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5021 |27.02.2021 Проф. Кантарджиев ни увери, че нещата не били с толкова черни краски . 119| 15123 |26.02.2021 Слави обяви екипа за изборите. В него са проф. Андрей Чорбанов, Мика Зайкова и българи експерти от чужбина /видео/ . 37| 4966 |26.02.2021 Проф. П. Стоянович с похвално слово за Фердинанд: Националните катастрофи са левичарска измишльотина . 13| 3494 |26.02.2021 Проф. Балтов обещава 2 млн. ваксинирани до края на юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads