Реклама / Ads
11| 4451 |20.03.2021 НОВИНИ

Проф. Богов: Локдаунът ще бъде удължен с поне седмица

.
Предупреждение за удължаване на частичния локдаун отправи в ефира на Нова телевизия директора на УМБАЛ ”Александровска” проф. Борис Богов. Според него логиката на епидемиологията е такава, че няма как аз 10 дни ”платото” да се свие. Проф. Богов прогнозира, че по всяка вероятност по-стриктните мерки ще бъдат удължени с между 7 и 10 дни.
 

“Не бих казал, че решението за налагането на локдаун е закъсняло. Всичко е въпрос на цифри. Лекарите и ресторантьорите сме от една и съща страна на барикадата - всички воюваме срещу инфекцията. Няма да намерите нито един колега, който да не иска да работят ресторантите, но това, което се наблюдаваше е безконтролното събиране на големи групи от хора, които създават притеснения за зараза. Затова бяха предприети крайните мерки. Надявам се по-бързо да се излезе от кризата. Негативно би се отразило на България като малка страна с неголям БВП едно такова дълговременно затваряне”, коментира още директорът на Александровска болница.

 

“Затварянето е от понеделник. Не стана веднага, защото не става дума за кутия. Изисква се технологично време и за ресторанти, и за училища”, обясни още Богов.

 

Средно с около 10-12 години е намаляла средната възраст на настанените в лечебното заведение пациенти, обясни още проф. Богов. За “подмладяване” на вируса съобщиха и други лекари. Припомняме обаче, че преди дни проф. Светлана Велизарова заяви, че това е нормално и е резултат от паниката на самите родители, които веднага търсят болнично лечение. 

 

За последните 10 дни с около 30% се е увеличил броят на хоспитализираните в УМБАЛ “Александровска”. Лечебното заведение все още разполага със свободни легла за пациенти с COVID-19 като заетостта към днешна дата е около 42 % за интензивни пациенти. Има и шест души, които са интубирани, обясни още диреторът на лечебното заведение.

 

Професорът сподели, че няма хоспитализирани ваксинирани пациенти.

 

"Имаме двама колеги по-тежко преминали втората игла, имат повече от 3-4 дни температура, а единият е с възпаление на мястото на убождането", обясни той.

 

По думите му единият е бил с Moderna, другият с AstraZeneca.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 3657 |20.03.2021 Проф. Балтов: Ако спазвате мерките, затварянето ще е 10 дни . 5| 4304 |19.03.2021 Петър Ганев: Локдаунът ще удари тежко най-вече малките предприемачи . 8| 3977 |19.03.2021 Проф. Тодоров: Тези избори са шоу представление, екзотичните имена са знак за край на политиката . 8| 3532 |19.03.2021 Лъчезар Томов: Случаите спадат с 30% за тези 10 дни, ако локдаунът се изпълни правилно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads