Реклама / Ads
4| 2378 |25.08.2024 НОВИНИ

Проф. Чуков: Хизбула опитват да докажат, че са отвърнали на удара, нанесен преди около 20 дена в Бейрут

.
Арабистът проф. Владимир Чуков Източник: БГНЕС
„Това, което се случи в Южен Ливан, е вследствие на онова, което се случи в Северен Израел. Според позицията на Хизбула, в ранните часове на днешната утрин е извършена първата фаза от удара, който се считаше като отмъщение за убийството в Бейрут на командира Фуад Шукр преди около 20 дни. Тоест - Хизбулаказват, че са изстреляли около 320 ракети и дронове по стратегически обекти в Централен и Северен Израел.“
 

Това заяви в ефира на bTV арабистът проф. Владимир Чуков във връзка с ескалиралото през нощта напрежение в Близкия изток. Според него Израел е реагирала автоматично.

 




„Нанесли са предварителен удар върху онези установки, които са били насочени към Тел Авив. Практически, тази нощ е имало размяна на удари, като това продължава и в момента. Израелската армия директно призова мирните жители в Южен Ливан да напуснат районите, в които живеят, за да си гарантират своята сигурност“, коментира още преподавателят.

 

Той бе категоричен, че в момента се случва онова, което очаквахме да се случи преди 20 дни.

 

„До този момент всеки ден имаше размяна на удари, но сега са 320 – очевидно интензивността се е повишила 10 пъти. Така Хизбула опитват да докажат, че са отвърнали на удара нанесен преди около 20 дена в Бейрут“, поясни ученият.





Проф. Чуков допълни, че всички експерти се надяват конфликтът да не ескалира.

 

„От израелска страна казаха, че от Хизбула зависи дали ще се стигне до пълномащабна война. Ударите са нанесени върху стратегически обекти и цели на Хизбула. Интензивността е по-голяма, но правилата на играта са спазени. Нанасят се удари върху силови субекти“, каза още експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2253 |25.08.2024 Нетаняху категоричен: Ще направим всичко възможно, за да защитим страната си! . 0| 2286 |25.08.2024 Кардиолог: Магнитните бури водят до сърцебиене, аритмия и високо кръвно налягане . 0| 2419 |25.08.2024 АПИ: Движението в няколко участъка на Подбалканския път ще бъде ограничено . 5| 2289 |25.08.2024 Закопчаха собственика на "Телеграм" в Париж, заподозрян е в трафик на наркотици и подкрепа на тероризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads