Реклама / Ads
9| 3375 |05.03.2023 НОВИНИ

Проф. Даниел Вълчев: Съдебната реформа не е само смяната на един магистрат с друг, всичко трябва да се персонализира

.
Даниел Вълчев
Много важно е да се изясни какво разбираме под съдебна реформа. За едни това е смяната на един магистрат с друг. За други - да се създадат допълнителни репресивни органи, които евентуално да бъдат политически овладени. За трети - непрестанно ожесточаване на наказателната репресия, а в цял свят се знае, че повишаването на наказанията обикновено не води до намаляване на престъпността. За мен всичко, което се прави в една публична система, трябва да се персонализира.
 

Това каза пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет, ръководител на проекта "Юридически барометър".


Не трябва да говорим за прокуратурата и за съда, а трябва да бъде ясно, че това е прокурор Иванов и съдия Петрова. Крайно време е тази система да стане максимално прозрачна - да има електронни призовавания, да има лесен достъп до документите, смята той.


И посочи защо се интересуваме от главния прокурор: "Този закон вероятно ще бъде приет. И това ще доведе вероятно до куп сигнали за нарушения, най-вероятно главният прокурор ще бъде отстранен, докато тече разследване. С това ще бъде постигнат и един страничен ефект - че всеки следващ главен прокурор ще може да бъде подложен на същото, а в дълбочина системата няма да бъде пипната. Нека се направи нещо такова, но задължително да върви и със сериозни промени в наказателния процес.


Наказателният процес трябва да бъде направен максимално състезателен процес - както в гражданския процес има ищец и ответник, а съдът е арбитър.Прокурорът е адвокатът на държавата, в момента въобще не е така. Като прокурор имате драматично по-различни и по-големи правомощия от мен като защитник. Решавате, че имате данни за Иван Петров и ги давате на пресата, аз не мога да кажа нищо, не мога да коментирам. Какво правим, когато сме в обратната хипотеза? Обществото знае или основателно подозира, че някой извършва нещо неправомерно, но прокуратурата отказва да се самосезира".


Проф. Вълчев допълни, че в случая с нелегалните мигранти фокусът е в неправилна посока - върху самите мигранти, а не върху каналджиите. Относно закона за движение по пътищата - по думите му е един от най-променяните, но проблемът е заради неспазване на правилата за движение по пътищата.


Трябва не толкова да се ожесточи репресията, колкото да няма много случаи, в които да не бъдеш наказан. Не наказанието да е страховито, а да не можеш да се измъкнеш от него... Губим цялата систематика на наказанията. Не може едно наказание заради извършено по непредпазливост деяние да е по-тежко от едно умишлено престъпление, обясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3547 |03.03.2023 Проф. Милко Палангурски: 3-ти март да остане официален, не национален празник . 8| 3326 |27.02.2023 Проф. Радулов предлага: България да наблюдава границата с балони, които използва Китай над САЩ . 11| 4120 |22.02.2023 Проф. Тодор Тагарев: Притеснително е какво ще сътвори вътрешният хаос в Русия . 10| 4034 |22.02.2023 Проф. Веселин Методиев: Не може да има сблъсък между доброто и злото и ти да си в неутралитет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads