Реклама / Ads
90| 30095 |10.09.2023 НОВИНИ

Проф. Евелина Келбечева: В България не трябва да остане нито един съветски паметник

.
Проф. Евелина Келбечева, историк Източник: Стопкадър: Нова телевизия
В България не трябва да остане нито един съветски паметник. Това заяви пред Нова телевизия историкът проф. Евелина Келбечева.
 

По думите й ние сме отровени от комунистическата пропаганда, която продължава 79 г.

 

"Ние нямаме град в България, чиято архитектурна линия да не е унищожена от фалшивите тотеми на една манипулирана памет. Това не е историческа памет, това са клишета на историческата пропаганда", подчерта специалистът.

 

Във връзка с 9 септември 1944 г. историкът категорично подчерта, че в България не е имало фашизъм.

 

"В България няма фашизъм, няма фашистка партия, няма такова нещо на власт. Фигурата на Цар Борис III в никакъв случай не може да бъде обвързана с фашизма. Има огромна част от този непризнателен български народ, който е бил систематично унищожаван в условията на съветската окупация в продължение на 3 години - от 44 до 47 г.", посочи още проф. Келбечева.

 

„През трите години на окупация през България минават над 600 000 военнослужещи на Червената армия, които са разквартирувани изцяло на разноски на България. Непрекъснато им се доставят храни, предоставят им се удобства, почивни станции, луксозни апартаменти, луксозни предмети. Цената на тази окупация е 133 млрд. лева, което се равнява на ¾ от българския бюджет. Картината е абсолютно ясна – началото на „светлия комунизъм” в България, настъпило с 9 септември 1944 г., довежда до най-голямата финансова, икономическа и продоволствена криза в новата българска история”, отбеляза тя.

 

Защо е толкова успешна комунистическата пропаганда, историкът обясни: „До 70-те години за монументална пропаганда в България отиват 56% от бюджета за култура. Буквално, дни след 9 септември 1944 г. започва да работи пропагандната машина, която създава новите герои, паметници и наративи – изцяло по съветски модел”, посочи професорът.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7308 |09.09.2023 Проф. д-р Ивайло Старибратов е кандидатът за кмет на Пловдив на ПП-ДБ . 0| 4432 |08.09.2023 Измамници клонираха гласовете на водещата Лилия Мустакова от Нова тв и проф. Цветелина Танкова, за фалшива реклама на ”лекарство” . 3| 4113 |07.09.2023 Проф. Драганов: Независимо от случилото се по Южното Черноморие, сезонът продължава . 13| 4622 |05.09.2023 Проф. Христо Хинков: Оставката на Мустафа Емин е добър знак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads