Реклама / Ads
12| 5839 |08.05.2020 НОВИНИ

Проф. Габровски: Вървим в мрака. Този вирус е напълно непознат за света

.
Проф. Николай Габровски
Този вирус е напълно непознат за света, появил се е преди няколко месеца. Истината е че, ние не знаем базисни неща и вървим в мрака. Например, не е ясно дали ще има имунитет, дали той ще е траен, дали ще има нова вълна. Това са фундаментални неща, които ние не знаме. Неморални и неетични са призивите да не се спазват мерките, защото с това се поема риск за чужди животи, а не само за личния ни.
 

Това каза в предаването "Лице в лице" по бТВ проф. Николай Габровски, началник на клиника по неврохирургия в "Пирогов".

 

Ако се върнем само няколко месеца назад ще видим, че имахме едно заболяване,  за което първоначално се криеше информацията, след което имахме отцепване на цял регион, регистрира се високата смъртност, след това видяхме какво се случи в Италия, а след това тръгна към Франция, Германия, Великобритания. Каза се, че е много заразна. Да, днес ние сме по-информирани, но знаем още много малко, за да бъдем по-малко предпазливи.

 

По думите му не може с вчерашния аршин да мерим днес ситуацията, защото с всеки изминал ден знаме малко повече.

 

Ние научаваме много неща. Много неща се случват и със системата на здравеопазването ни. Предизвикателствата не бяха прости. Когато започнаха да се установяват случаи на коронавируса, всички въпроси се стовариха изведнъж. От тогава до сега се извървя много път. Ние вече сме много по-подготвени. Имаме протоколи за всеки случай. Вече имаме и лекарство - изолацията. Разликата за два месеца е огромна. Това ни позволява да мислим за по-нататъшния ни път и облекчаването на някои мерки.

 

Разликата между това, което беше преди два месеца и сега е огромна.

Колегите мут други държави споделят сходни неща – колко е било сложно в началото, как е нямало маски, предпазни облекла и т.н.

 

Този вирус се дискутира в научната общност като болест, която причинява пневмония. Той обаче действа на много други органи, освен на белия дроб. Все още има много неизвестни за него. Призивът на повечето колеги е да действаме по-бавно и по-внимателно. Смъртността варира от 5 до 15%.

 

В тази ситуация не можем да тичаме, а трябва да вървим по-бавно и да  правим преценка, бе категоричен експерстът.

Преди края на годината няма да можем да направим анализ, а реално ще са нужни две години да се оценят всички аспекти, обясни той.

 

Сигурно е, че вирусът е опасен за по-възрастни хора и със съпътстващи заболявания, но в Европа няма единен подход за оценка на смъртността.

Има подробности ни кара да загубим цялата картина, а тя е, че имаме едно ново заболяване, което е много заразно.

 

Категорично броят на заразените зависи от броя на тестваните, но това което не може да се скрие е смъртността, заяви професорът.

"Трябва да споделя, че съм притеснен - ние имахме навременна реакция, но навсякъде цената на закъснелите мерки е една и съща – по –висока смъртност и по-високо заразяване на медицински персонал.", уточни той.

 

У нас повечето хора от медицинския персонал са се заразили на места извън болницата, където са се чувствали спокойни, че няма опасност. Много малко лекари са се заразили спазвайки всички предпазни мерки, каза още проф. Габровски.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8965 |08.05.2020 Проф. Дарина Григорова: Историята винаги е била политизирана, Европа има грехове . 6| 4828 |07.05.2020 Проф. Сергей Игнатов: COVID-19 се оказа стрес тест за всичко . 12| 5843 |07.05.2020 Проф. д-р Георги Михайлов: Около вируса се създаде апокалипсис . 7| 5741 |06.05.2020 Проф. Георги Рачев: Това лято ще мине под знака на уикенд почивките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads