Реклама / Ads
7| 3737 |08.10.2021 НОВИНИ

Проф. Георги Момеков: Лекарството „Мерк“ срещу Covid ще обхване най-сивата група - хората у дома

.
Георги Момеков
Лекарството на „Мерк“ срещу Covid-19 ще бъде първата възможност за тепария, насочена към най-сивата група пациенти - тези, които се лекуват в домашни условия. Това обясни пред БНР проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.
 

"За хората, които са се разболели, ще бъде чудесно. Ако това лекарство оправдае надеждите, и Европейската агенция по лекарствата хареса данните на компанията, това ще бъде първата възможност за истинско етиологично лечение, насочено към причинителя, за най-сивата група. В момента ние въобще не знаем какво да правим с човека, който е вкъщи. Това ще позволи таблетна форма, която хората да си пият възможно най-рано след установяване на диагнозата.“ Засега данните от клиничните проучвания сочат намаляване на хоспитализациите и смъртността, поясни Момеков.


Запитан как ще се реши въпросът със стойността на това лечение специалистът коментира: „Ако ние спестяваме болничен престой – болниците са най-скъпият хотел на света, ако тези 700 лева ни позволяват българите да остават живи, американците са достатъчно хладен разум, за да изчислят колко струва един човешки живот в брутния вътрешен продукт и абстрахирайки се от християнството, любовта към ближния, можем да ги смятаме умрелите хора и в загуба на БВП.“


Одобрението на ново лекарство обичайно отнема много време, но в момента под условие става по-бързо, уточни проф. Георги Момеков.

 

Ваксинациите предотвратяват хоспитализации и смърт, като значителен процент - над 80-90% от ваксинираните не се хоспитализират и не умират. За лекарството засега се знае, че горе-долу на 50% предотвратява хоспитализация и смъртност, отбеляза той.


„Чудесно е да има лекарство. Има лекарство и за СПИН, но можеш да си сложиш презерватив.“


Според проф. Момеков ваксинационната кампания у нас е замряла, защото „не се пропагандира, не се комуникира с хората и не им се дават важните данни“


Хората трябва да проумеят, че по официална статистика тази болест у нас убива около 4% от тези, които се разболяват, допълни той.


„Всеки може да прецени иска ли естествен имунитет, който някакви гении и шамани хвалеха – че трябва всички да минем през болестта, или е хубаво да се разходят, да разпитат какво става в едно интензивно отделение или да разпитат някой невролог, някой пулмолог, някой кардиолог какво се случва с дългия ковид.“


Заради рейтинги телевизиите, в които всички бяха ваксинирани преди лекарите, продължават да разпространяват фалшиви новини. Изключително нелепо е, че постоянно се дава трибуна на некомпетентни хора, заяви Георги Момеков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3193 |08.10.2021 Бордът на МВФ заседава по казуса с Кристалина Георгиева . 6| 7892 |08.10.2021 Проф. Росен Стоянов: Идеалният президент би бил събирателният образ на Радев, Герджиков и Панов . 3| 3676 |07.10.2021 Проф. Анна Кръстева: В ”Досиетата Пандора” българинът чете две абревиатури - ДПС и ГЕРБ . 5| 3152 |07.10.2021 Проф. Илко Гетов: Ще настъпи самоизолация на българите заради антиваксърските настроения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads