Реклама / Ads
5| 4797 |06.10.2019 НОВИНИ

Проф. Григор Димитров: Системата не трябва да се променя, а да се изгради наново

.
Проф. Григор Димитров
В системата на здравеопазването трябва да се променят четири неща – първото е самото й управление, организацията й и начинът на финансиране. В системата има и много сложни морални и етични деформации. Доверието между лекар и пациент се наруши, отношенията вътре в съсловието са нарушени. Има измислена конкуренция, която е силно деформирана.
 

Това заяви в предаването „120 минути“ по бТВ проф. Григор Димитров, експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване и член на Надзорния съвет на НЗОК.

 

"България е държавата, която най-малко отделя публични средства за здравеопазване – само 4,4% от БВП. Германия, например, отделя 14%. Там средната осигурителна вноска е около 3800 евро, а у нас - 20-25 евро. Стремим се към холандския модел, но там 12 години са правили реформата. Всички правителства са имали една определена цел и в годините са надграждали”, коментира проф. Димитров.

 

"Нормално ли е за 19 години НЗОК да има 19 управителя? Нормално ли е за 10 години да има седем министри на здравеопазването? Нормално ли е единият министър да закрива болници, а другият – да открива? Отговорът е - липсва на политика”, на мнение е експертът.

 

"Решаването на проблемите в здравеопазването не може да стане с решение на една партия, а с доктрина, която да се следва 10-15 години.По този начин, което и правителство да дойде на власт, да следва една цел и да надгражда направеното от предишното управление.", каза още професорът.

 

По думите му централизирано увеличаване на заплати на медицински сестри по заповед отгоре не може да стане, защото моделът на финансиране у нас е съвършено друг. "Това можеше да се случи преди 32 г., когато имахме щатна таблица - когато всеки получаваше заплата според това не какво е направил, а какъв щат има и бюджет имаше за всяка болница.", каза той.

 

"Ние си внушаваме, че ако увеличим цените на клиничните пътеки на общинските болници, тяхното положение ще се оправи. Това няма да стане по две причини. Първата – години наред в тях е нямало инвестиции. Втората – там живеят стари и бедни хора, които се нуждаят от първична помощ. Те имат нужда от закрилата на държавата, което е социална политика. Трябва да има социални буфери, които да служат за това да не се закриват болници. Друг е въпросът, че много от тях могат да се преструктурират”, обясни още експертът.

 

"Някои помислиха, че внасяйки пазарни механизми в системата на здравеопазването, то ще стане по-добро. Да, би могло, но те трябва да бъдат силно регулирани от държавата”, каза проф. Григор Димитров.

 

Относно предстоящите протести проф. Димитров каза, че ако се даде ясен сигнал, че започва сериозна реформа, това ще има смисъл.  Не трябва да се разплита възелът, а  да се отреже. Трябва да убедим хората, че нещата ще приключат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4517 |06.10.2019 Проф. Герджиков: Народната воля не трябва да се слуша безпрекословно по всички въпроси . 13| 5117 |05.10.2019 Проф. Здравко Попов: Зад кандидатите за постовете в ЕС стоят интереси . 3| 4388 |03.10.2019 Проф. Дичев: Новият принцип на управление – насъскване на едните срещу другите . 2| 3972 |02.10.2019 Проф. Генчо Начев: Нереално е остойностяването на медицинските услуги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads